Kupatila u skandinavskom stilu

Minimalistička, svjetla i prirodna kupatila u skandinavskom stilu su postala prilično popularna posljednjih nekoliko godina. Skandinavski ili nordijski stil je postao sve traženiji među dizajnerima enterijera, kako za stambene tako i za poslovne prostore.

Kupatila u nordijskom stilu često karakteriše upotreba prirodnih materijala, svjetlih i opuštajućih boja i modernih linija. U ovakvim prostorima primetna je dominacija svjetlih boja, koje daju prostoriji osjećaj mira i spokoja. Bijela je svakako vodeća boja, ali ćete naći i druge meke nijanse kao što su krem i razne nijanse bež boje.

 

Tamne boje poput crne ili sive su dozvoljene, ali samo kao akcenti za određene dodatke ili dijelove dekoracije. U bilo kom kupatilu u nordijskom stilu, uloga boje treba da bude stvaranje, prije svega, prijatne i opuštajuće ukupne atmosfere.

Još jedna osnovna karakteristika skandinavskog kupatila je upotreba prirodnih materijala, kao što je drvo. Počevši od namještaja i prelazeći na pod i zidove, prirodno drvo igra vodeću ulogu u svakom kupatilu opremljenom u nordijskom stilu.

Sa ovim materijalom, stvaranje toplog i prijatnog prostora je lako, i u stanju je da ispuni sve standarde dizajna enterijera tipične za nordijske zemlje. Možete birati između niza vrsta: od javora do breze, od tikovine do jasena – rezultat će biti isti!

Kada birate tekstil i zavjese za kupatilo u nordijskom stilu, preferiraju se prirodni materijali kao što su lan i pamuk, koji uvek dolaze u svjetlim nijansama. Takođe, predmet koji ne smije da nedostaje ni u jednom skandinavskom kupatilu je pletena korpa – nju možete koristiti za držanje peškira ili za čuvanje kozmetike ili časopisa.

Kada birate opremu za kupatilo, savjet je da se odlučite za namještaj modernih i minimalističkih linija i toaleta napravljenih isključivo od drveta (poželjno svetlijih tonova). Minimalni i suštinski stil treba primjeniti i kada birate svoje slavine i toalet. Za područje umivaonika možete odabrati slavinu tamne mat boje, dok bi sam umivaonik kao i toalet trebali biti mat bijele ili bež boje.

Osim pletenu korpe koja je neizostavni dodatak za ovakvo jedno kupatilo, prisustvo biljaka, cvijeća i ostale dekorativne vegetacije je još jedan tipičan ukras kupatila u skandinavskom stilu. Dašak zelene boje, kao i upotreba mirisnih svijeća, mogu vašem nordijskom kupatilu dati prirodniji i sofisticiraniji izgled.