10 najskupljih kuća na planeti

Nikada ne biste pogodili u kom mestu se nalazi najskuplja kuća na planeti.

Neke su veličine malog ostrva. Druge imaju vještačka jezera. Nekima je potrebno 50 baštovana da se brinu o njihovim biljkama, dok u nekim kućama oni koji večeraju na čelu stola razgovaraju jedni s drugima samo telefonom.
Sve zajedno broje preko 200 spavaćih soba i isto toliko kupatila.

Otkrijte o kakvim kućama je riječ i gdje se one nalaze!

FOUR FAIRFIELD POND, HAMPTON, NJUJORK

Vrijednost: 118 miliona evra

Vila je izgrađena na površini od 250 hektara u aristokratskom predgrađu američke metropole. Ima 39 spavaćih soba, zatvoreni košarkaški teren, kuglanu, teniske terene i terene za skvoš, tri bazena i trpezarije. Kuća je u vlasništvu Ire Rennert, vlasnice kompanije Renco, koja je specijalizovana za investicije, automobile, metalurgiju i rudarstvo.

BEVERLY HOUSE – KALIFORNIJA

Vrijednost: 120 miliona evra

Ovo je jedna od najpoznatijih holivudskih vila koja je nekada pripadala tajkunu Randolphu Hearstu – “Citizen Kane”. Ima 29 spavaćih soba, ogromnu biblioteku, okrugli balkon, bilijar sobu, tri bazena, teniske terene, bioskop i noćni klub. Balkon ispred spavaće sobe vlasnika može primiti 400 ljudi!

ELLISON ESTATE – KALIFORNIJA

Vrijednost: 178 miliona dolara

Ovo nije baš vila, već kompleks od 10 zgrada. Ima vještačko jezero sa kineskim zlatnim ribicama, posebnu prostoriju za čaj, kao i zgradu u kojoj se nalazi bazen. Rezidencije su u vlasništvu Oracle mogula Larry Ellisona.

VILA LEAPOLDA, AZURNA OBALA, FRANCUSKA

Ova veličanstvena vila izgrađena je 1902. godine za belgijskog kralja Leopolda II (otuda i ime). U okolini ima 1.200 čempresa, maslina, limuna i pomorandži, za čiju brigu je angažovano 50 vrtlara.

Vila pripada gospođi Lily Safra, brazilskoj filantropkinji, udovici libanskog bankara Williama Safra. Godine 2008. ruski političar Mihail Prohorov odlučio je da je kupi, dao je avans od 75 miliona dolara. Međutim, izbila je finansijska kriza i Prohorov je otkazao kupovinu i zaboravio avans.

FLEUR DE LYS, BEVERLI HILLS, KALIFORNIJA

Vila je izgrađena 2002. godine kao verna replika francuske kule. Ima 12 spavaćih soba i 15 toaleta. Njene impresivne karakteristike uključuju podrum od 300 m2 sa prostorijom za probe, dvospratnom bibliotekom i impresivnom plesnom dvoranom. Pripada bivšem kralju “junk bonda” Michael Milkenu.

HALA RANCH, ASPEN, COLORADO

Vrijednost: 732 miliona evra

Kada je 2006. godine prodata saudijskom princu Bandar bin Sultanu, bila je to najskuplja rezidencija na svijetu. Od tada su cijene naglo porasle. Danas pripada milijarderu Johnu Paulsonu. Glavna zgrada ima 15 spavaćih soba i 16 toaleta. Okružena je pomoćnim zgradama sa visokotehnološkom opremom za prečišćavanje vode i sistemima za snabdijevanje gasom.

MAISON DE L’AMITIE PALM BEACH, FLORIDA

Vrijednost: 814 miliona evra

Do 2008. godine pripadala je američkom multimilioneru Donaldu Trumpu. Te godine je za 95 miliona dolara kupio ruski bogataš Dmitry Rybolovlev. Od tada su cijene porasle …

Vila od 5.500 m2. izgrađena je na površini od 25 hektara i ima 15 spavaćih soba, 15 kupatila i 8 toaleta. Visine zgrade variraju od 6 do 12 metara i ukrašena je stubovima od belog mermera, dok je glavno kupatilo osvijetljeno lampama od 24 karatnog zlata! U vili se nalaze umjetnička dela Vinsenta Van Goga, Pabla Pikasa i Kloda Monea.

THE PINNACLE, MONTANA

Vrijednost: 841 milion evra

To je najveće vlasništvo Yellowstone Cluba – privatni raj za multimilionere. Kuća ima obilje bazena, teretanu, podrum i … žičaru!

Pripada Timu Bliksetu, biznismenu za nekretnine, koji je kralj drvne industrije i suvlasnik Yellowstone Cluba.

UPPER PHILLIMORE GARDENS – LONDON

Vrijednost: 873 miliona evra

Vila sa pet spratova ima 10 spavaćih soba i podzemni bazen, bioskop, sklonište, saune i teretane. Značajno je da glavna spavaća soba sa kupatilom i garderobom zauzima čitav drugi sprat.

Zgrada pripada ćerki bivšeg predsednika Ukrajine Leonida Kuchma, gospođi Eleni Pinchuk.

ANTILLIA, MUMBAI, INDIJA

Vrijednost: 890 miliona evra

Kuća koja od izgradnje nosi titulu “najskuplje kuće na svijetu”, sastoji se od 27 spratova, šest parkinga za 168 automobila, zasebnog sprata sa teretanom i đakuzijem, plesne dvorane koja zauzima čitav sprat, nekoliko spratova za spavaće sobe i kupatila, kao i četvorospratne bašte! Višespratna kuća pripada multimilijarderu Mukeshu Ambaniju.

(Luxlife.rs)