Žuta boja unosi svježinu u vaš dom

U terapiji bojama žuta donosi radostan osjećaj, dok u dizajnu enterijera žuti namještaj, zidovi ili akcenti mogu dodati osvjetljenost i otvorenost čak i malom prostoru.

Ono što je od presudne važnosti kada je dekorisanje žutom bojom u pitanju, jeste da je neophodno odabrati pravu nijansu žute za određeni prostor. Naime, žuta je boja koja može biti veoma stimulativna za naša čula pa je, primjera radi, u spavaćoj sobi dobro ofarbati zidove u neku prigušeniju nijansu koja vas ne bi ometala u trenucima kada želite da zaspite. Bledožuta spavaća soba je još jedan dobar izbor jer stvara toplo i udobno mjesto za odmor nakon dugog i stresnog radnog dana.

 

home-designing

 

home-designing

 

 

home-designing

 

Kada kreirate žute sobe, bitno je da unesete neke druge jake akcente, kao što je bogato drvo ili upotreba bijele boje da biste dobili spokojniji i smireniji izgled doma. Ukoliko tome dodamo i neki smjeliji okvir u žutoj boji, ukrase u istoj nijansi ili čak žuto cvjeće na trpezarijskom stolu – stvorićemo prostor koji se osjeća povezaniji sa prirodom, a uz to i uneti neophodnu proljećnu svježinu u dom.

Dnevne sobe su idealno mjesto za korišćenje žute boje na zidovima. Za razliku od tamnijih boja, žuta može otvoriti prostoriju i učiniti je većom. Kada se koristi u pravim nijansama, žuta neće preovladati a savršeno će se stopiti sa oštrom bjelom, svjetlom i tamno sivom, pa čak i mnogim zemljanim nijansama kao i neizostavnom crnom. Žuti akcenti se dalje mogu nastaviti na tepihu, dekorativnim prostirkama i jastučićima, u vidu neke elegantne lampe ili posebno dragog ukrasa.

Koliki god da ste ljubitelj žute boje, zapamtite – previše jarko žute u prostoriji može povećati anksioznost i biti teško i naporno za oči. Zato dobro razmislite na koji način želite da unesete ovu optimističnu boju u svoj dom, ili potražite savjet nekog iskusnog dizajnera koji će vam pomoći da odaberete prave nijanse žute za vaš enterijer.