ZDRAV I BLISTAV OSMIJEH: Izbjeljivanjem zuba u Centru ‘dr Biljanović’ vratite svojim zubima savršen sjaj

Lijepi i njegovani zubi trebali bi biti prioritet svakom čovjeku, ne samo iz estetskih, nego prvenstveno iz zdravstvenih razloga. Zdravlje i lijep izgled zuba ne idu jedno bez drugog.

Kombinacijom dobre oralne higijene i stručnih zahvata gotovo svako može imati osmijeh poput holivudskih zvijezda. Na prvom mjestu najtraženijih zahvata iz područja estetske stomatologije nalazi se upravo izbjeljivanje zuba.

„Prirodna boja zuba odrđena je njihovom građom i razlikuje se od čovjeka do čovjeka. Tvrda zubna tkiva (dentin i gleđ) imaju vrlo specifična optička svojstva koja na različit način doprinose prirodnoj boji zuba. Razlika u boji je najizraženija na očnjacima koji zbog masivne dentinske mase mogu imati vrlo naglašenu smeđu nijansu pogotovo u području vrata zuba. Očnjaci su iz tog razloga redovno najtamniji zubi u ustima“, kaže dr Tanja Biljanović, vlasnica Centra za savremenu i estetsku stomatologiju dr Biljanović.

Prema njenim riječima, tamnjenje zuba pojavljuje se kod svih ljudi. Kod nekih u manjoj, kod nekih u većoj mjeri.

„Zubi s vremenom prirodno tamne ali krivci za promjenu boje zuba nalaze se i u vašim prehrambenim (kafa, čaj ,vino) i drugim navikama (pušenje)“, navodi ona.

Ipak nije sve izgubljeno, pa tako ni bjelina vaših zuba. Postoji način da svojim zubima vratite svršen sjaj, a Centar za savremenu i estetsku stomatologiju ‘dr Biljanović’ vam može u tome pomoći.

„U našoj stomatološkoj ambulani posebnu pažnju posvećujemo zubnoj estetici jer znamo koliko lijep osmijeh utiče na samopouzdanje. Tehnologija, materijali i metode kojima se izbjeljuju zubi posljednjih su godina sve napredniji, a na tržištu postoji čitav niz takvih proizvoda i usluga, od kojih su neki namijenjeni profesionalnim zahvatima, dok ostale čak možemo primjenjivati sami kod kuće“, kazala je dr Tanja.

Na osnovu bogatog, višegodišnjeg iskustva, iz Centra za savremenu i estetsku stomatologiju dr Biljanović, kao najuspješniju metodu izbjeljivanja zuba sa najboljim rezulatom preporučuju izbjeljivanje tzv. „ZOOM“ tehnologijom.

„Ova tehnika nastala je u SAD-u a poznato je da upravo američki stručnjaci drže prvo mjesto u svijetu u području estetske stomatologije. „ZOOM „ tretmani traju oko jedan sat tako što se prvo nanese gel koji ostaje na zubima tokom 15 – 20 minuta, potom se uklanja, a zatim se ponovo nanosi tanki sloj gela. Taj ciklus se ponovlja tri do četiri puta. Ovakvom tretmanu najčešće prethodi tretman uklanjanja tvrdih i mekih zubnih naslaga ultrazvučnim instrumentima i pjeskarenjem (poliranjem) zuba. Već nakon jednog tretmana izbjeljivanja zuba zubi su svijetliji za čak šest do osam nijansi. Sam postupak je potpuno bezbolan i ne predstavlja nikakvu neugodnost za pacijenta“, kaže dr Biljanović.

Često postavljano pitanje jeste da li ova metoda oštećuje zube. Iz Centra za savremenu i estetsku stomatologiju dr Biljanović navode da „ZOOM“ profesionalna metoda izbjeljivanja nije štetna i ne oštećuje površinski sloj gleđi te samim tim je najbrža i najsigurnija jer se radi pod kontrolom stomatologa uz pomoć naprednih visokokvalitetnih materijala i opreme.

„Izbjeljivanje se najčešće  sprovodi na zubima u vidljivom predjelu na sjekutićima, očnjacima i predkutnjacima. Izbjeljivanje se može primjeniti kod gotovo svakog pacijenta, bez obzira na njegovu početnu boju zuba. Kod primjene ove tehnike izbjeljivanja poželjno je da pacijent nema ispun (plombu) na prednjim zubima. Naime, kompozitni materijali od kojih su izrađeni ispuni ne mogu se izbjeliti i zadržavaju svoju prvobitnu boju. Zubi nakon izbjeljivanja poprime vrlo svijetlu nijansu, a u poređenju sa kojom se ispuni čine tamniji“, kaže dr Tanja.

Budući da je izbjeljivanje zuba prvenstveno estetski tretman, ovakva estetska smetnja nije poželjna. Stoga sam pacijent sa ispunima u vidljivom području koji razmišlja o izbjeljivanju zuba mora uzeti u obzir potrebu za izradu novih svijelijih ispuna koji odgovaraju boji izbjeljenih zuba.

Najčešća nus pojava izbjeljivanja zuba je bol i preosjetljivost zuba. Bol i preosijetljivost su posljedica iritacije zubne pulpe hemijskim preparatom i toplotom. Bol može biti blag do umjeren, a preosjetljivost se najčešće javlja pri konzumacji hladnih i toplih napitaka. Bol i preosijetljivost prestaju u roku od 24 sata, a trajnih poslijedica po zube nema.

Učinite nešto za sebe i vratite osmijeh na lice. Izbjeljivanje zuba u Centru “dr Biljanović” je brzo, efikasno rješenje za postizanje željenih rezultata, a uz to ćete dobiti i stručan savijet i uputstva za održavanje postignute bjeline.

Nasmiješite se i svijet će se smiješiti vama. Za zdrav i blistav osmijeh brine se stručni tim ove ambulante.

Centar za estetsku i  savremenu stomatologiju “Dr Biljanović” nalazi se u Ulici Bulevar Stepe Stepanovića 61. Možete ih kontaktirati telefonom na broj -66/116-600, 051/262-060