Završen prvi dan turnira “EuroCup 1” u Banjaluci: KKI “Vrbas” zabilježio pobjedu i poraz

Kvalifikacioni turnir košarke u kolicima „EuroCup 1”, čiji je domaćin Košarkaški klub invalida “Vrbas” iz Banjaluke, počeo je u petak u banjalučkoj dvorani “Borik” u kojoj su odigrane prve utakmice, a nastavak je planiran u subotu.

Na ovom turniru, koji prosto odiše sjajnom organizacijom, pored domaćina KKI “Vrbas” na čijem je čelu priznati sportski radnik Marinko Umičević, još učestvuju “London Titans” iz Velike Britanije, “Padova Millennium Basket” iz Italije, “Keln 99” iz Njemačke i „Zmaj Gradačac“ iz BiH.

Tako je juče Košarkaški klub invalida „Vrbas“ pobjedom otvorio kvalifikacioni turnir. Naime, Banjalučani su poslije velike borbe i nesebične podrške sa tribina, uspjeli da savladaju uvijek neugodni „Zmaj“ iz Gradačca sa minimalnih, ali i zasluženih 67:66. Na nešto više od dva minuta prije kraja imali su domaći 62:55 i činilo se da će lako utakmicu privesti kraju. Gosti se ni tada nisu predavali, te je 13 sekundi prije kraja Senad Mešić pogodio jedno od dva slobodna bacanja za 67:66 što je ujedno bio konačan rezultat u korist KKI „Vrbas”. Banjalučane su do ovog važnog trijumfa predvodili Nermin Hujić sa 27 i Vlado Švraka sa 26 poena, dok su na drugoj strani najefikasniji bili Enes Kamberović i Edis Imširović sa po 15 poena.

U drugoj utakmici turnira, igrači “Kelna” pobijedili su “London Titans” sa 58:46. Gotovo sve vrijeme je njemački tim bio u vođstvu, sa izuetkom prve četvrtine, te su zasluženo došli do trijumfa do kojeg ih je predvodio Bulut Kodal sa 19 ubačenih poena. Kod predstavnika Velike Britanije posebno se istakao Charlie Mcintyre koji je meč završio sa 17 postignutih poena.

Sigurnu pobjedu na kvalifikacionom turniru zabilježili su igrači “Padova Millennium Basket” koji su u potpunosti nadigrali KIK „Zmaj“ dobivši ih sa ubjedljivih 78:42. Već poslije prve četvrtine bilo je jasno ko će se radovati, jer su ovaj period Italijani dobili sa glatkih 25:9. Ni u preostale tri dionice nije se ništa bitnije promijenilo, te je Padova došla do trijumfa, dok je tim iz Gradačca doživio i drugi poraz. U pobjedničkom sastavu istakao se Abdelghanee Boughania sa 17 poena, a kod „Zmaja“ nešto bolji utisak ostavio je Enes Kamberović sa 13 poena.

Ipak, u četvrtoj utakmici turnira, sinoć su igrači “Kelna 99” savladali domćina KKI „Vrbas“ 90:59. Domaći su odolijevali do sredine prve četvrtine kada je na semaforu bilo 10:10. Nakon toga su se razigrali gosti koji su iz minuta u minut povećavali razliku, da bi na kraju došli do drugog trijumfa iz isto toliko odigranih mečeva. Kod Kelna Thomas Reier dao je 26 poena, kod domaćih Vlado Švraka, Ante Štimac i Elvir Modronja imali su učinak od po 15 poena.

I u posljednjoj utakmici prvog dana turnira, drugu pobjedu ostvarili su igrači “Padova Millennium Basket“. Ekipa iz Italije je ovog puta bila uspješnija od tima “London Titans” dobivši ih bez većih problema 64:45. U pobjedničkom sastavu prvi strijelci bili su Abdelghanee Boughania sa 21 i Ahmed Raourahi sa 20 poena, a kod ekipe iz Velike Britanije prvo ime bio je Charlie Mcintyre sa 16 poena.
Turnir se nastavlja danas, 11. Marta, kada će se u dvorani „Borik“ sastati, u devet časova “Keln 99” – KIK „Zmaj“, u 11.15 časova “London Titans” – KKI „Vrbas“, zatim u 13.30 “Padova Millennium Basket” – “Keln 99”, u 15.45 KIK „Zmaj“ – “London Titans”, te u 18.00 časova KKI „Vrbas“ – “Padova Millennium Basket”.

Predsjednik KKI “Vrbas” Marinko Umičević, koji je “i otac i majka” ovog kluba, I koji sa vwelikim uspjehom predvodi ovaj sportski kolektiv dvije decenije osvajajući veliki broj trofeja I šampionskih titula I pronoseći slavu Banjaluke i Republike Srpske širom Evrope, zahvalio se predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koji je pokrovitelj kvalifikacionog turnira, ali i Gradu Banjaluka, te premijeru Radovanu Viškoviću koji je podržao organizaciju turnira sa 10.000 maraka.

“Veliko hvala i našim promoterima, proslavljenoj košarkašici Slađani Golić kao i našem dugogodišnjem prijatelju i velikom treneru Draganu Bajiću”, rekao je Umičević pred početak ovog turnira, koje je okupilo elitu u ovoj vrsti sportskog takmičenja i koji kao takav ima ogroman značaj u promociji, kako Grada Banjaluke, sporta, tako i Republike Srpske, a najviše zahvaljujući upornosti, volonterskom i predanom radu, te ogromnom entuzijazmu jednog čovjeka, Marinka Umičevića, koji godinama uspijeva da obezbjedi svu logistiku za rad i takmičenje ovog kluba, koji je već jedan od najtrofejnijih sportskih klubova na ovim našim prostorima.

“Želim da se u ime ekipe zahvalim našem predsjedniku Marinku Umičeviću koji nam je sve obezbijedio, sve što je bilo neophodno i mi ćemo to uzvratiti dobrim igrama i rezultatima”, rekla je pred početak turnira, igračica KKI “Vrbas” Biljana Nedić, koja postiže izvanredne rezultate na gotovo svakoj utakmici.

(N.Sp.)