Zavirite u čudesni dom legendarne Iris Apfel

Iris Apfel, vremešna dama iz New Yorka, ima legendarni status u svijetu mode i kolekcionarstva. Iris u avgustu puni 97. godina i važi za jednu od žena za najboljim, najinspirativnijim i najoriginalnijim smislom za modu.

Ona i dalje živi nesputano, prati modne događaje i redovno obilazi živopisne buvlje pijace odakle se obavezno vrati sa najčudnovatijim suvenirima.

Sakupljanje umetnina i nakita već osam decenija je njena strast. Najljepšu odu njenoj kolekcionarskoj sposobnosti i suverenom miješanju haute couture komada sa stvarima nađenim na buvljim pijacama odao je 2005. godine njujorški Metropolitan Museum of Art izložbom Rara Avis (Rare Bird): The Irreverent Iris Apfel.

Sebe naziva gerijatrijskom starletom i non-stop se smije, najradije sa suprugom Carlom sa kojim je svojevremeno vodila Old World Weavers, a među klijentima su im bili Greta Garbo, Jacqueline Onassis i Estée Lauder. Osim toga, restaurirali su Bijelu kuću tokom čak devet predsjedničkih mandata.

Njen njujorški dom je riznica modnih, kolekcionarskih,antikvitetnih, dizajnerskih predmeta, kao i onih ulovljenih na buvljacima. Enterijer ne možemo svrstati ni u jedan stil do maksimalistički, a vjerujemo da sličan ne postoji.

U svom domu, u moru umjetnina, suvenira i antikviteta kao najdragocjeniji predmet izdvaja drvenu skulpturu noja koju je za nju izradio italijanski majstor ‘70-ih godina. Može se otvoriti i služi joj kao ormarić za piće, a na njega je smjestila i svoj žapca Kermita.

Zavirite u čudesni svijet čudesne Iris.