Umičević apeluje na nadležne: Srednja škola u Srpskoj treba biti obavezna

Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema”, odbornik u Skupštini grada Banjaluka četiri mandata zaredom i član Senata Republike Srpske je po ko zna koji put u zadnjih više od deceniju upozorio da srednjoškolsko obrazovanje u Republici Srpskoj treba biti obavezno, te istakao da je krajnje vrijeme da se po tom pitanju nešto uradi ukoliko želimo napredak.

Ovaj ugledni i uspješni privredni iza koga je više od 50 godina rada u realnom sektoru, što automatski znači ogromno i neprocjenjivo kako životno tako i iskustvo u privredi, istakao je da se približava kraj školske godine, a prema planu upisa u školsku 2024/25. godinu koji je objavljen na sajtu Ministarstva prosvjete i kulture RS planirane su neznatne promjene u programu za srednje škole.

Kao i do sada, dodao je Umičević, na listi su zanimanja koja su nepotrebna privredi, odlični i vrlo dobri učenici uglavnom iskazuju interes za gimnaziju, medicinsku ili ekonomsku školu, a o reformi obrazovanja se samo priča pa mnogi učenici nakon završavanja srednje škole moraju da se prekvalifikuju da bi mogli da se zaposle.

“Međutim, moje pitanje, molba i vapaj je da se uvede da srednja škola bude obavezna. To je pitanje koje pokrećem deset i više godina, ali je nažalost na tome i ostalo. Poznato je da imamo problem velikog odliva kompletnih porodica u inostranstvo, a da je na jesen planiran upis manje učenika u srednje škole nego ove školske godine”, upozorio je po ko zna koji put Umičević, koji je nadaleko poznat kao istinski humanista, ali i izuzetno društveno odgovoran čovjek, čije bi prijedloge svaki put trebalo saslušati, jer se radi o čovjeku koji ima izuzetno životno i radno iskustvo. Prema njegovim riječima, djeca, pogotovo u seoskim sredinama, ne upisuju srednju školu iz više razloga. Prvi razlog je, kako je dodao, što je srednjoškolsko obrazovanje skupo pa bi trebala da razmotri i kupovina knjiga za srednjoškolce, koje su i najskuplje.

Time bi se vodili jedinstvenim primjerom Marinka i Tvornice obuće “Bema”, koji već 20 godina kupuju knjige za djecu svojih radnika, od osnovne do četvrtog razreda srednje škole.

“Mi smo jedni od rijetkih, ako ne i jedini u regionu gdje srednjoškolsko obrazovanje nije obavezno i onda se ta djeca koja ne upišu srednju školu vrte po selu, od kuće do kuće, popije se rakija ili koje pivo pred prodavnicom i mnogi od njih već sa 18 godina postanu i ovisnici alkoholu”, rekao je Umičević. On je dodao da je sa više aspekata neophodno da srednja škola bude obavezna.

“Teško da neko može sa osnovnom školom, pa čak i sa manje od četiri razreda srednje škole da radi u tvornici obuće, jer srednja škola ipak pruži jedno šire obrazovanje. 21. je vijek i krajnje je vrijeme da uvedemo obavezno srednjoškolsko obrazovanje”, istakao je Umičević i dodao da je u Tvornici obuće “Bema” desetak radnica otišlo u penziju sa osnovnom školom. Prema njegovim riječima, nekada je država plaćala srednju večernju školu, ali je i to ukinuto zbog nedostatka sredstava.

“Ali odgovornost društva se vidi kroz obrazovanje. Sa jedne strane imamo hiper produkciju kadra sa privatnih fakulteta, a sa druge strane imamo djecu koja bi se školovala za frizere, obućare i druge zanate i ne da nisu zainteresovani nego im je to obrazovanje skupo, od knjiga do prevoza”, dodao je Umičević, koji dvije decenije sa velikim uspjehom vodi Tvornicu obuće “Bema”, koja zapošljava oko 1.200 radnika i koja je za to vrijeme, uprkos turbulentnim vremenima i velikim izazovima kakvi su i danas, izrasla u privrednog giganta koji je ponos Banjaluke i Republike Srpske. E upravo zato je i važno poslušati uspješne, iskusne i nadasve odgovorne ljude poput Marinka Umičevića, koji je svoju društvenu odgovornost i brigu za naše društvo do sada dokazao nebrojeno puta.

N.Sp.