Od septembra u EU ne smiju da se koriste halogene sijalice

Stanovnici Evropske unije još od 2009. godine, umjesto standardnih sijalica koje mi većinski koristimo, kupuju halogene i LED. Tada je stupila na snagu zabrana upotrebe „obične“ rasvjete.

Gotovo deset godina kasnije, stanovništvu Unije lista mogućnosti za kupovinu sijalica postaće još kraća. Od septembra 2018. i halogene sijalice biće zabranjene, piše Energetski portal.

Odluka je podstaknuta težnjom zajednice za unapređivanjem energetske efikasnosti i smanjivanjem ugljeničnog otiska.

Demotivišući faktor za zamjenu halogenih sijalica LED je njihova cijena. Ipak, posmatrano na duge staze, LED rasvjeta je isplativija. Životni vijek ovih sijalica je duži, od 15 do 20 godina, i crpe manje struje.

Organizacija za energetsku efikasnost i održivost iz Ujedinjenog Kraljevstva Energy Saving Trust otkrila je da u toku jedne godine halogenka potroši električnu energiju u vrijednosti od oko 12 evra. Tokom istog perioda, LED je potrebno struje za svega 2.

Međunarodna neprofitna organizacija The Climate Group tvrdi da je put ka zdravijem životnom okruženju osvijetljen, upravo, LED sijalicama.

Ne samo da bi prelazak najvećih svjetskih kompanija na ovu vrstu svjetla rezultovao u 403 miliona tona štetnih gasova u atmosferi manje, već bi one za navedenu transformaciju imale i ekonomski podsticaj – zaokretom ka LED ukupno bi uštedjele 82,5 milijardi evra.

Na nivou Unije trebalo bi zamijeniti na stotine milione sijalica kako bi ona postala „zelenija“.

Međutim, nije neophodno da se prelazak desi čim zabrana otpočne, već nakon što se postojeće halogene pokvare.