Potpisan sporazum o međunarodnoj saradnji Republike Srpske i Vojvodstva Donja Šleska

Potpredsjednica Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić potpisala je danas u Vroclavu u Poljskoj sa maršalom Cezarom Pšibilskim Sporazum o međuregionalnoj saradnji između Republike Srpske i Vojvodstva Donja Šleska.

Golićeva je izrazila zadovoljstvo potpisanim sporazumom, i istakla da će ovaj akt prijateljstva omogućiti intezivniju saradnju u velikom broju oblasti.

Pšibilski je naglasio da će se saradnja odvijati u četiri glavna pravca: privredi, EU fondovima, kulturi i institucionalnoj i saradnji jedinica lokalne samouprave iz Republike Srpske i Donje Šleske.

Delegacija Vlade Republike Srpske, u kojoj su osim potpredsjednice Vlade Srebrenka Golić, i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, savjetnica predsjednice Vlade i bivši ambasador u Poljskoj Koviljka Špirić, te savjetnik ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Nemanja Kovačević, prije potpisivanja Sporazuma sastala se sa delegacijom Donje Šleske, koju je predvodio Pšibilski, sa sekretarima za međunarodnu saradnju, privredu, ekologiju i kulturu.

Na sastanku su prezentovani privredni i prirodni potencijali Republike Srpske i Donjošleskog vojvodstva. Ministar Klokić je tokom prezentacije upoznao Pšibilskog i njegove saradnike sa mogućnostima za investiranje u konkurentne grane privrede poput energetike, poljoprivrede, turizma, te sektorima prerade drveta i metala.

Ministar Đokić naglasio je da Srpska Poljsku vidi kao model kako se putem tranzicije i transformacije privrede može napraviti moderna i konkurentna ekonomija, te istakao da su svi investitori dobrodošli u Republiku Srpsku i da imaju dobre uslove za poslovanje, što govori rast BDP i industrijske proizvodnje.

Pšibilski je istakao da je Donja Šleska već drugu godinu zaredom prva po zapošljavanju u EU, što otvara brojne  mogućnosti saradnje u industriji, poljoprivrede i razvoju malih i srednjih preduzeća.

Potpredsjednica Golić je naglasila da, s obzirom na to da je Poljska zemlja rekorder po povlačenju sredstava iz EU fondova, da i u toj oblasti postoji veliki potencijal za razmjenu iskustava.

Na sastanku je predložena administrativna saradnja i razmjena i obuka službenika o temi povlačenja sredstava iz fondova EU, posebno za infrastrukturne projekte.

Razgovarano je i o saradnji aerodroma u Banjaluci i aerodroma u Vroclavu i mogućnostima uvođenja čarter linija, za koje postoji potreba s obzirom na brojnu poljsku manjinu u Republici Srpskoj.

Predložena je i saradnja u kulturi i obrazovanju, kao i saradnja između opština i gradova u Srpskoj i Donjoj Šleskoj, a po uzoru na produktivnu saradnju Prnjavora i Boleslavjeca.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su gradonačelnik i predsjednik okruga Boleslavjeca.

O ovim temama ,kao i mogućnostima organizovanja posjeta poslovnih delegacija ,razgovarano je i u Agenciji za ekonomsku saradnju sainostranstvom, koju je delegacija Srpske posjetila nakon potpisivnja sporazuma.

U sklopu zvanične posjete, delegacija Republike Srpske sinoć se sastala sa predsjednikom lokalnog parlamenta Pavelom Vroblovskim.

Delegacija Vlade Republike Srpske dvodnevnu posjetu Vojvodstvu Donja Šleska završava sutra, sastankom sa predstavnicima kulturnog života Donje Šleske na kojem će se razgovarati o mogućnostima za kulturnu saradnju.

(RTRS)