Vrijeme je za praznični dekor

Izražajna i upadljiva, ljubičasta boja je izbor onih koji u svojim domovima žele atmosferu luksuza ili da skrenu pažnju na određene segmente istog. Takođe, to je boja koja ima moć transformacije prostora u kojem se primjenjuje, ona je kraljevska, ekscentrična, prefinjena i naginje ka individualnosti.

Nije jedna od onih boja koje su sigurne za dekoraciju, pri kojima ne možete pogriješiti. Upravo je u tome čar ljubičaste. Ako imate dovoljno hrabrosti i samopouzdanja, izaberite je ili pogledajte naše prijedloge i odlučite u kojoj ste “zoni” uređenja.

Ljubičaste nijanse

1

Color-of-the-Year-Radiant-Orchid-Chairs-Interior-Design-Blog-by-Design-Connection-Inc-Kansas-City

Ljubičasta boja nastaje kombinacijom tople i energične crvene i hladne plave, te ima karakteristike obje boje.

Ljubičasta boja malog raspona seže od crveno-ljubičaste, poput patlidžana, do plavo-ljubičaste boje ljetnog neba, pri zalasku sunca. Ove nijanse veoma su snažne, efektne i poželjne samo u malim količinama u smislu uređenja doma.

Zasićena ljubičasta je gusta, tamnija boja koja može dati snažan udarac s velikim uticajem, te je i nju potrebno pažljivo dozirati u prostoru. Nije preporučljiva za prostore u kojima odmaramo i spavamo, već za one u kojima vlada dinamika.

Ljubičasta boja lavande je smirujuća, romantična, sanjalačka i zaštitnička. Zato je vole mlade djevojke te je često izbor dječjih soba. U određenim nijansama može postati suptilna, ali i neutralna te je fleksibilna u korištenju za uređenje.

Soba ljubičaste boje može podstaći kreativnost djece i umjetnika. Uopšteno, ona je boja s karakterom, a kroz svoje značenje ona privlači one koji izazivaju tajanstvenost, zatvorenost i pozitivni skepticizam.

Savjeti za uređenje u ljubičastoj

design-ideas-with-dirty-wallpaper-in-gold-purple-color-also-gorgeous-purple-bed-frame-ideas-and-antique-lamp-on-vintage-cabinet-table-small-design-804x603

52a0abb2dbfa3f79bc0060aa__w_540_s_fit_

Kao što smo rekli, ljubičasta je rezultat kombinacije tople crvene i hladne plave. U zavisnosti od udjela ove dvije boje, u ljubičastoj možete postići mirniji i duhovniji efekat – s većim udjelom plave, ili topliji i raskošniji s većim udjelom crvene.

Ljubičasta ima specifično svojstvo, može biti veoma intenzivna i vibrirajuća s jedne strane, i nježna i pastelna sa druge strane.

Predmeti i elementi u svim nijansama ljubičaste se mogu međusobno kombinovati.

Ljubičasta boja se rjeđe koristi za namještaj, a češće za bojenje zidova i tkanina, gdje se najbolje vidi njen volumen i sjaj. Na svakoj teksturi dobro izgleda.

Ljubičasti zid kao pozadina drvenom, i naročito antiknom, namještaju ga na poseban način ističe.

Ljubičasta boja se može koristiti u svakoj prostoriji, ali njena umirujuća svojstva najbolje dolaze do izražaja u spavaćoj sobi.

Zlatno-ljubičasti efekti

purple-gold-mauve-yellow-moroccan-regal-expensive-color-theme-pillows-idea-decor-combination-royal-boho-sophistication-headboard-bed-baroque-velvet-upholstery-chic

Ljubičasta kreira divne kombinacije kada se koristi uz crnu, bijelu, bež i zelenu, ali zlatna i ljubičasta imaju specifičan efekat. Njen aristokratski efekat uz zlatnu posebno dolazi do izražaja. Bazna ljubičasta, protkana zlatnom, prisutnost prirodnih materijala, čistoća i izražajnost boja, ne mogu da vas ne natjeraju da dvaput pogledate fotografiju i pregledate sve detalje.

Optimistična i pozitivna, zlatna ima moć odavanja utiska bogatstva i topline, što je čini poželjnom u enterijerima. Zlatna boja će oplemeniti svaki prostor i unijeti notu otmjenosti i glamura.

Isto kao i siva, ni zlatna boja ne može da se dobije direktno iz palete boja, zato što sadrži odsjaj. U kombinaciji sa drugim bojama, zlatna se odlično slaže s većinom boja, ali posebno s ljubičastom. Ova kombinacija je moćna, jasna, zahtjevna i efektna.