Veliki napredak za održivu gradnju: Proizvedena je prva cigla od ljudskog urina

Studenti iz Južne Afrike proizveli su prvu na svijetu ciglu od ljudskog urina.

Ovu bio-ciglu izradili su studenti iz Cape Towna, a urin za proizvodnju prikupili su pomoću posebno dizajniranih pisoara na fakultetu te ga potom pomiješali s pijeskom i bakterijama.

Smjesa je potom ulivena u posebne kalupe i to na sobnoj temperaturi te više nije potrebno zagrijavanje. Nusproizvod ovog postupka su azot i kalij, vrlo vrijedna gnojiva.

– Pokazali smo da se nešto što se obično smatra otpadom može iskoristiti za izradu korisnih proizvoda. Ovaj se postupak može upotrijebiti bilo gdje. Radi se zapravo o ponovnom promišljanju stvari, rekao je doktor Dyllon Randall, profesor i nositelj kolegijuma o kvaliteti vode i inženjerstvu na Univerzitetu Cape Town.

Ideja da se urin koristi za izradu bio-cigli već je testirana u SAD-u pri čemu su korištene sintetičke sirovine, ali ovo je prvi put da se u izradi cigli koristio pravi ljudski urin.

Bio-cigle izrađene su pomoću prirodnog procesa zvanog taloženje mikrobnih karbonata, sličnog onome pomoću kojeg se formiraju školjke. Slobodni pijesak kolonizuje se bakterijama koje proizvode ureazu te potom miješa s urinom. Ureaza se u urinu lomi i stvara kalcijev karbonat koji stvrdne pijesak te mu omogućuje oblikovanje.

I dok se obične cigle moraju zagrijavati na temperaturu od 1.400 stepeni Celzijusa bio-cigle ne trebaju zagrijavanje.

– Ako klijent želi ciglu 40 posto čvršću od vapnenca, bakterije bi se ostavile da rade duže te tako stvore čvršću ciglu, kaže Randall. – Što duže bakterije pustite da rade cement, to će konačni proizvod biti čvršći. Proces možemo optimizovati.

Doktor Randall urin opisuje kao ‘tekuće zlato’.

– Zahvaljujući ovom istraživanju, održiva gradnja sada je moguća, rekao je inženjer Vukheta Mukhari te pohvalio studente.