VEČE POSVEĆENO HUMANOSTI: Tradicionalni Rotary bal u Banjaluci

Članovi Rotary kluba Banjaluka godinama unazad organizuju humanitarni Rotary bal na kojem se prikupljaju sredstva za one kojima je pomoć najpotrebnija.

Ova lijepa tradicija nije izostala ni ove godine, pa su se večeras u hotelu Bosna okupili članovi kluba, kao i brojni gosti i prijatelji iz drugih dijelova BiH, Srbije i Hrvatske.

Rotary bal je kruna svih humanih aktivnosti kojima se Rotary klub Banjaluka bavi tokom cijele godine, a Milan Mataruga, predsjednik kluba za portal Banjaluka.net kaže da je ovaj događaj prilika da se uz prijatno druženje sa dragim prijateljima i gostima prisjete aktivnosti u tekućoj i najave najvažnije aktivnosti u narednoj godini.

Foto: Ranko Ćuković

„Ovogodišnji bal, na neki način, predstavlja vraćanje u našu uobičajenu praksu, koja je bila prekinuta pandemijom COVID-a. Pored naših članova i gostiju, prisustvovaće članovi rotari zajednice iz Banjaluke, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Veče je posvećeno prijateljima iz Udruženja građana ‘Zajedno’. Ponosni smo što u svečanom dijelu programa nastupa gospodin Tihomir Stanić, glumac, docent dr Dejan Janković, pijanista i Radovan Ivanović, student harmonike na Akademiji umjetnosti u Banjaluci i najbolji svjetski mladi harmonikaš“, rekao je Mataruga.

Foto: Ranko Ćuković

Tradicionalno, prisutnima se obratio i gradonačelnik Banjaluke, a gostima je  služeno vino vinarije „Povratak“ iz Žepča.

Foto: Ranko Ćuković

„Očekujem još jedno veče posvećeno služenju onima kojima je potrebno i druženju dragih prijatelja“, kaže Mataruga.

Sredstva prikupljena na ovogodišnjem balu namijenjena su Udruženju građana „Zajedno“ iz Banjaluke.

„Udruženje ‘Zajedno’ zastupa interese lica sa poteškoćama u mentalnom  zdravlju, interese porodica koje brinu o njima, a zajednici ukazuje da ova lica imaju svoje vrijednosti. Udruženje zagovara integrisanu, vaninstitucionalnu zaštitu, umrežavanje, poštivanje ljudskih prava, smanjenje stigme i diskriminacije i stvaranje uslova za rehabilitaciju i integraciju lica sa poteškoćama u mentalnom zdravlju u život zajednice. U okviru udruženja radi Dnevni centar za pružanje usluga u kojem lica mogu boraviti tokom dana“, istakao je Mataruga.

On je takođe rekao da su otvaranje Dnevnog centra 2007. godine podržali Grad Banja Luka i JU “Centar za socijalni rad” Banja Luka.

„Na ovaj način Banja Luka je jedina lokalna zajednica u BiH koja je licima sa mentalnim problemima pružila ruku i povjerenje. Usluge u Dnevnom centru bazirane su na humanističkom pristupu, koji nije usmjeren samo na bolest kao što je to slučaj u komercijalnoj psihijatriji, nego na afirmaciju zdravih kapaciteta oboljele osobe. Vjerujemo da ćemo našim sredstvima neposredno pomoći Udruženju u lakšem radu i funkcionisanju, ali isto tako pružiti svima u Udruženju moralnu i ljudsku podršku, te povećati  vidljivost njihovg izuzetnog rada u našoj zajednici. Koristim priliku da Vas pozovem da obiđete Udruženje, napravite prilog o njihovom radu i približite ih široj zajednici“, rekao je on.

Mataruga se osvrnuo na rad Rotary kluba i tom prilikom podsjetio da je prvi Rotari klub osnovan 1905. godine u Čikagu.

„Danas  gotovo da nema države u kojoj ne djeluje neki rotari klub sa više od 1,2 miliona članova širom svijeta. Rotari je, uz UNICEF, najveća humanitarna organizacija priznata od strane Ujedinjenih nacija (UN). Rotari je u svijetu najprepoznatljiviji po svojoj globalnoj akciji suzbijanja opasnog i vrlo zaraznog virusa dječje paralize te je zahvaljujući upravo rotari organizaciji taj virus danas praktički iskorijenjen, odnosno nalazimo ga samo još u dvije države (tek u sporadičnim slučajevima)“, kaže Mataruga.

Rotari klub Banja Luka je, navodi on, osnovan 1934. godine, a nakon što mu je rad prekinut 1941. godine aktivnosti su obnovljene 1999. godine.

Prema njegovim riječima Klub je prepoznat po svom istaknutom angažmanu u humanitarnom djelovanju prema ugroženim društvenim grupama, podršci najboljim, kao i po tradicionalnom rotarijanskom humanitarnom balu.

„Članovi našeg kluba su ljudi raznih profesija, od liječnika, umjetnika, advokata, inženjera, uspješnih poslovnih ljudi, profesora… Ta sinergija različitosti nam pomaže da najviše doprinesemo društvu“, kaže Mataruga.

On je kazao da Rotari klub “Banja Luka” broji 27 članova.

„Ovom prilikom želim istaći odličnu saradnju sa članovima drugih klubova u Banjoj Luci  ( “Gloria”,  “Feniks”, Rotarakt, Interakt i Inervil klub), kao i brojnim klubovima u BiH i regionu“, navodi Mataruga.

Svaki član koji pristupi nekom od rotari klubova ima obavezu prisustvovati sastancima kluba, plaćati članarinu, te učestvovati u radu kluba i klupskim akcijama. Nadalje, od članova se očekuje da posjeduju visoke moralne i etičke kvalitete koje primjenjuju u svom privatnom i poslovnom životu, pozivajući se uvijek na ranije navedena četiri pitanja.

Članovi Rotary kluba Banjaluka aktivni su tokom cijele godine u svojoj humanoj misiji, a to je prikupljanje pomoći za one kojima je pomoć potrebna. Od brojnih ovogodišnjih aktivnosti Mataruga je posebno istakao pomoć koju su prikupili i uručili Roditeljskoj kući „Iskra“ u Banjaluci, kojom upravlja istoimeno udruženju roditelja djece oboljelih od malignih bolesti.

„Ovo je prva kuća te vrste na području Republike Srpske i omogućava zajednički boravak mališana i njihovih roditelja tokom terapija i procesa liječenja. Roditeljska kuća „Iskra“ je od neprocjenjive pomoći porodicama koje su izvan Banjaluke, a mališani se liječe u Univerzitetskom kliničkom centru. Ovogodišnje aktivnosti su predstavljale nastavak naše višegodišnje pomoći ovom udruženju“, kaže Mataruga.

Kada su u pitanju planovi za narednu godinu, prioritet je, kaže on, završetak projekta „Sunčani sat“ čije poklanjanje gradu planiraju za 21. april – Dan grada.

„Sunčani sat će se nalaziti na uglu između Vidovdanske i Grčke ulice. Inče, biće to prvi sunčani sat u našem gradu. Njegove funcije su praktične, edukativne i estetske zbog čega vjerujemo da će ga građani svih uzrasta, a posebno djeca, rado prihvatiti i često koristiti. Najveći dio pripremnih aktivnosti, uključujući i važna pitanja iz nadležnosti gradske uprave, smo realizovali ove godine, tako da sa radušću očekujem proljeće i radove na terenu“, kaže Mataruga koji je ovim putem svim ljudima dobre volje poželio srećne predstojeće pranike, kao i zdravu, radosnu i uspješnu dolazeću godinu.

Foto: Ranko Ćuković

Već tradicionalno, dio programa Rotary bala je i humanitarna tombola koju organizuju članice Inner Wheel Club-a Banja Luka (IWC).

„Rukovodeći se ovogodišnjim sloganom Svjetskog IWC  –  ’’Strong women, stronger world“, želja članica banjalučkog IWC je da novcem prikupljenim od večerašnje tombole, pomognu mladim ženama koje svoje zanatske usluge  pružaju  besplatno štićenicima Doma ‘Rada Vranješević’ „, kazala je Danijela Jokić, predsjednica IWC Banja Luka.

Foto: Ranko Ćuković

Svaki mjesec u Inner Wheel godini ovog kluba obilježen je nekom humanitarnom akcijom, a jedna od ideja za naredne mjesece je podrška uspješnim i talentovanim studentima.

 

(A.M.)