Uređenje dječije sobe s ograničenim budžetom

kako opremiti djecju sobu

Dječije sobe treba da budu udobne, sigurne ali i inspirativno uređene. Ideja je bezbroj, a i ponuda dječijeg namještaja i dekora je bogata, ali sve to zahtijeva dobar budžet.

Poznata zagrebačka dizajnerka enterijera Mirjana Mikulec pokazala nam je na jednom primjeru kako opremiti dječiju sobu sa budžetom od oko 600 eura (namještaj i dekori).

Njen cilj je bio stvoriti veseo prostor prilagođen uzrastu djeteta te ga pratiti tokom godina, bez velikih potreba za preuređenjem.

Nakon što je osmislio prostor koji sadrži tri zone – spavaću, za igranje te za spremanje stvari, tim Mirjane Mikulec odlučio je prije stavljanja namještaja, tepiha, zavjesa i detalja obojiti zidove na kreativan način.

kako opremiti djecju sobu

Pored kreativnog bojenja zidova, i to bojom po kojoj se može pisati, a zatim i brisati, aplicirane su i naljepnice s motivima aviona i oblaka, što je sobi dalo vedar i dinamičan štih.

Naglasak u uređenju ove sobe, s obzirom na ograničen budžet bio je upravo na zidovima – da se tako soba učini atraktivnom i zanimljivom i sakriju nedostaci.

Nakon boje postavljena je rasvjeta – centralni luster sa šarenim abažurima podijeljen je na tri jedinice a zatim se prostor ispunio namještajem.

Postojeća komoda i ormar su osvježeni novim ručkama, a nabavljen je još jedan ormar za garderobu, krevet te šator.

Nove ručke iste su kao i one na novom ormaru, tako da izgledaju kao dio iste linije. pruža mogućnost produžavanja, što je također vrlo praktično – novi ležaj ne mora se kupovati nekoliko idućih godina.

(InDizajn, foto: Darko Mihalić)