Nesvakidašnja izložba: Banjalučanin pokazao kolekciju od 500 antikvitetnih radio aparata

Banjalučanin Vlado Ljevar vlasnik je kolekcije koja se sastoji od 500 antikvitetnih radio aparata koji su trenuto izložbeni u ”Cinema caffeu” u bioskopu ”Palas”.

 

”Riječ je o 500 različitih radio-aparata koje sakupljam od 1980-te godine”, kazao je Ljevar.

 

On kaže da su to su radio-aparati koji nemaju ultra-kratke talase. Kako je pojasnio to  znači imaju samo kratke radio-talase. Na taj način možete čuti neku od stanica iz Palestine, Londona, ili Moskve, a ne samo lokalne radio stanice.

 

Po njegovim riječima već 1950. godine uvedeni su noviji radio aparati.

 

”Moj otac je imao radio-aparat pa sam nekako, ne znam ni sam kako došao do drugog i trećeg pa onda kad bih negdje vidioradio-aparat svidjelo bi mi se i tako je nastala ideja da ja to sakupljam”, kazao nam je Ljevar

 

Radio aparate je skupljao iz svih dijelova bivše Jugoslavije. Kaže da je njihova vrijednost od 50 KM do 5.000 evra ali on nema cilj da ih prodaje.

 

”Najskuplje plaćen aparat je 600 evra koji sam ja platio. Njima cijena zavisi od stanja u kakvom su, od godine kada su proizvedeni, od broja proizvedenih aparata. Na primjer, Sony aparat koji je proizveden u seriji od 500 komada je vrijedniji od aparata koji je proizveden u milion komada…”, pojasnio je Ljevar.

 

 

Izvor: mojabanjaluka.info