Umičević: Klimatske promjene pogodile industriju obuće i tekstila

Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Banjaluka, koji ovu uspješnu fabriku vodi već skoro pune dvije decenije, rekao je da su klimatske promjene izrazito pogodile industriju obuće i tekstila, jer je totalno stala prodaja obuće iz zimske kolekcije, a odmah su stale i narudžbe.

Pored toga, Umičević je naglasio da je uzrok pada prodaje i narudžbi i u veoma lošoj ekonomskoj situaciji u cijeloj Evropi, gdje se građani koji su pritisnuti krizom prvo odriču odjeće i obuće.

“Evo, nastupilo nam je proljeće, a prave zime faktički nije ni bilo. Ustvari, u većini krajeva nije bilo snijega, ali je bilo hladnih dana. Mi to najbolje znamo po potrošnji drva, jer se Tvornica obuće “Bema” grije na drva. Osim toga, ove godine je u zimskom periodu bio izražen povećan broj bolovanja i izostanaka s posla”, rekao je Umičević, koji je nadaleko poznat kao uspješan privrednik, sa stažom rada u privredi dugim pet decenija, što samo po sebi govori o znanju i iskustvu ovog čovjeka.

Treba naglasiti da je Tvornica obuće “Bema” kao i prethodnih godina građanima ponudila kvalitetnu obuću od prirodnih materijala po najpovoljnijim cijenama u region, koje sebi mogu priuštiti u jednoj od “Beminih” prodavnica u Banjaluci ili narudžbom putem interneta, odnosno putem profila ove tvornice na društvenim mrežama.

“Želja nam je da omogućimo da se cijela porodica može obuti za relativno mali iznos novca.

Povodom Dana žena cijeli mart smo odobrili popust 10 odsto na asortiman obuće, jer želimo da im posvetimo više od jednog dana. Očekujemo da će nam proljeće biti svima uspješnije”, poručio je uvijek optimistični Umičević, u čemu je možda i jedna od tajni njegovog uspjeha u poslu, uz naravno upornost, znanje, iskustvo i neprekidni rad.

Inače, “Bema” je sa Umičevićem na čelu uspjela da uspješno završi i, u svakom pogledu izazovnu 2023. godinu. Uz sve probleme koje je stvorila inflacija, kao i smanjenje narudžbi i proizvodnje za oko 30 odsto, “Bema” na čelu sa Umičevićem i njenih oko 1.200 radnika uspjelo je da u tako teškim uslovima poslovanja ostvari dobar rezultat, čime je nastavila da dokazuje da je izrasla u privrednog giganta i ponos grada na Vrbasu.

A da to sve bude tako velike zasluge idu na adresu jednog čovjeka, a to je Marinko Umičević, koji važi za jednog od najuspješnijih i najiskusnijih privrednika u Republici Srpskoj, koji je na čelu “Beme” skoro pune dvije decenije, i koji ima ogromno kako životno, tako i iskustvo rada u privredi, i važi za čovjeka čije poslovne poteze treba pažljivo pratiti i učiti, jer se radi o čovjeku koji misli dobro svojim radnicima, tvornici, svojim sugrađanima, Banjaluci, Krajini, Republici Srpskoj…, i to svi znaju, a posebno oni koji su osjetili koliki je Marinko humanista, i koliko srce ima Marinko Umičević. Znaju to mnogi, posebno višečlane porodice, znaju njihova djeca koliko srce ima Marinko.

N.Sp.