UMIČEVIĆ: Sudbina je spojila Banjaluku, Srpsku i grad Kazanj i Rusiju

Marinko Umičević, predsjednik Košarkaškog kluba invalida (KKI) Vrbas iz Banjaluke, jednog od naših najtrofejnijih sportskih kolektiva, a koji je i odbornik u Skupštini grada Banjaluka četiri mandata zaredom, te član Senata Republike Srpske, rekao je da je sudbina spojila Grad Banjaluku, Republiku Srpsku i Grad Kazanj i Rusiju.

Naime, tokom memorijalnog turnira “Goran Krsmanović“ koji je u septembru prošle godine održan u Banjaluci, gost KKI “Vrbas” bila je ekipa KK “Krila Barsa” iz ruskog grada Kazanj.

Ruska ekipa je u Banjaluci boravila pet dana i tokom te posjete KKI “Vrbas” i KK “Krila Barsa” potpisali su povelju o bratimljenju.

Turnir je, podsjeća Umičević, organizovan pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Prema njegovim riječima, članovi ruske delegacije su ponijeli prelijepe utiske iz Banjaluke. Pored toga, delegacija kluba iz Rusije uručila je poklone predsjedniku KKI “Vrbas” Marinku Umičeviću, zatim izaslaniku predsjednika Republike Srpske Sonji Davidović i gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću.

“Danas predsjednik Republike Srpske boravi u Kazanju, gdje će od srijede, 21. februara do 3. marta biti održan visokotehnološki turnir na međunarodnom nivou pod nazivom “Igre budućnosti”, a Dodik bi trebalo da se sastane sa predsjednikom Tatarstana, ali i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Osim toga, ženska i muška rukometna reprezentacija će na poziv Ruske rukometne federacije učestvovati na na Igrama BRIKS-a koje će se se od 11. do 24. juna održati u ruskom gradu Kazanju i okupiće više od 3.000 učesnika”, rekao je Umičević, koji je i predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske, te nadaleko poznati sportski radnik, koji decenijama daje ogroman doprinos opstanku mnogih sportova i sportskih klubova u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, Rukometni savez Republike Srpske je prihvatio poziv iz Rusije za učešće na “Igrama BRIKS-a”, a nakon što je dobio podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

“Očigledno da postoji neka veza između naša dva grada i možda bi jednog dana kako su KKI “Vrbas” i KK “Krila Barsa” potpisali povelju o saradnji, to mogli da učine i Banjaluka i Kazanj.

Kazanj je jedan od najbogatijih gradova u Rusiji, vrata Sibira i bilo bi lijepo da se povežemo”, poručio je Umičević, koji na svakom koraku pokazuje koliko voli svoj grad Banjaluku i svoju Republiku Srpsku.

N.Sp.