Kamena kuća u Kastelu otvara vrata

Proslava 22. aprila, Dana grada Banjaluke, biće ispunjen značajnim kulturnim i sportskim manifestacijama. Tim povodom danas će, između ostalog, u 12 časova biti otvorena Kamena kuća u Kastelu i praktično ozvaničen završetak druge faze radova na tvrđavi.

Ovim riječima je gradonačelnik Slobodan Gavranović na jučerašnjoj konferenciji za novinare najavio dio manifestacija povodom dana kada je grad oslobođen od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

“U Kamenoj kući je upriličena dvomjesečna izložba “Na putevima modernizma: Misirlić, Simić, Ćurić i Štaljo”. To su radovi banjalučkih umjetnika čija su djela nekada prvi put javno izlagana baš u prostoru Kamene kuće”, rekao je Gavranović.

Istakao je da je upravo događajima iz kulture i započela ovogodišnja proslava 22. aprila i to 17. marta otvaranjem izložbe Damijena Hersta pod nazivom “Nova religija”.

“Po mjesnim zajednicama održavaju se predstave, u toku su muzičke manifestacije posvećene akademiku Vladi Miloševiću, a do kraja aprila biće i brojni sportski događaji. Pored toga, zajedno sa gradskim odborom Saveza udruženja boraca NOR-a, bićemo domaćin konferencije SUBNOR-a gradova bivše Jugoslavije”, rekao je Gavranović i dodao da će Banjaluku posjetiti i delegacije iz devet gradova pobratima i partnera.

Prema njegovim riječima, u četvrtak će biti promovisana Katunska zadruga, nova cjelina u okviru Muzeja – Etno-selo Ljubačke doline.

Izvor – Glas Srpske