Udobni enterijeri u neoklasičnom stilu

Kombinuje sve osnovne klasične karakteristike, ali je mnogo bolje prilagođen realnostima modernih kuća i stanova. Drugim rječima, u pitanju je moderna interpretacija klasičnih enterijera. Iako je vizuelno mnogo jednostavniji, ipak je u pitanju bogat, luksuzan i respektabilan stil sa skupim materijalima i dekorom.

Neoklasika zahteva prostor, jer cijela kompozicija zavisi od toga. Ona takođe gravitira simetriji i prisustvu izraženih centara oko kojih se gradi unutrašnjost. Na primjer, kamin u dnevnoj sobi, luksuzni trpezarijski sto u kuhinji ili krevet sa baldahinom u spavaćoj sobi. Osnova dizajna su čiste proporcije, jasne linije i jednostavna geometrija.

 

Šema boja neoklasicizma je slična paleti klasičnog stila: široka je, raznolika, ali se jasno prate opšti trendovi. Boje pozadine mogu biti i tamne i svjetle, ali su suzdržanije. To su bijela, bež, siva, nijanse braon, pijesak i njihova kombinacija. Svjetle i zasićene boje koriste se za akcente i dekor: namkeštaj, tekstil, lampe i slike. To su uglavnom složene i duboke nijanse: bordo, smaragd, safir, ili senf žuta boja.

U neoklasičnom enterijeru se najčešće sreće hladna paleta boja, a poenta je sve složiti tako da prostor ne izgleda previše preopterećeno i sumorno. Slobodno kombinujte sve prirodne nijanse: srebrnu, krem, zlatnu, oker, plavu, čokoladnu. One su dobre u bilo kojoj kombinaciji i uvek izgledaju elegantno i skupo.

 


Kada je izbor materijala u pitanju, možete koristiti jednostavne sorte drveta, ukrasnog kamena, pa čak i kombinovati prirodne materijale sa veštačkim. Tradicionalno rkešenje za podove je parket, ali ga slobodno možete zameniti praktičnijim i nepretencioznijim laminatom koji imitira umketnički premaz. Za funkcionalne prostorije pogodne su kamene, keramičke i porcelanske pločice.

Neoklasični enterijer mora biti svketao, pa vodite računa o osvketljenju na više nivoa. Biće vam potreban luster, podne lampe, ukrasne svektiljke i stone lampe sa abažurima. Sve lampe moraju biti postavljene simetrično: sa obe strane sofe, na noćnim ormarićima, sa obe strane ogledala.

I na kraju, kada je u pitanju namkeštaj, neoklasicizam savketuje korišćenje minimum namkeštaja, odnosno samo onog najneophodnijeg jer će tako situacija biti vizualno lakša. Najčešće se koristi svjetlo ili crveno drvo (ponekad i farbano drvo) ali se insistira na tome da se pretežak i masivan namještaj potpuno zaobiđe.

Graciozni podignuti nosači (noge) će pomoći da se stolice, kreveti i komode načine elegantnijim i laganijim, a dobro izgledaju toaletni i stolovi za kafu, i drugi klasični elementi. Važno je samo voditi računa da odabrani namještaj ima jasnu i simetričnu siluetu, glatko zaobljene naslone kao i mekane ali dobro definisane jastuke.

Dizajneri preporučuju odabir tapaciranog namještaja za dnevnu sobu po istom principu kao što se biraju i setovi u klasičnom stilu. To znači da fotelje i sofa moraju biti komplet u jedinstvenom dizajnu, jer samo na taj način možete postići eleganciju i besprjekoran balans.