U sicilijanskom gradu Sambuca na prodaju nude stanove za jedan evro

Zamjenik gradonačelnika gradića na zapadnoj obali Sicilije na prodaju daje stanove i kuće za cijenu šoljice kafe, odnosno 1 evro. Zbog sve veće imigracije stanovništva u urbane sredine, vlasti grada Sambuce ovom neobičnom odlukom svoj grad žele spasiti od izumiranja.

Naime, na prodaju se nudi 12 stanova koji su u derutnom stanju. Veličine nekretnina kreću se od 40 pa sve do 150 kvadratnih metara. Iako ovo nije prvi put da jedan italijanski grad pomalo suludim ponudama mami strane ulagače, zamjenik gradonačelnika Sambuce Giuseppe Cacioppo tvrdi kako se ovdje ne radi o propagandi već o pravoj potrebi za novim investicijama.

– Ozbiljni smo u svojoj nakani. Mi nismo posrednik između starih i budućih vlasnika, već je grad vlasnik svih stanova koje nudi na prodaju. – pojasnio je Cacioppo.

Kako navodi CNN, vlasti su do sada već prodali 10 stanova, a zainteresovani kupci najviše pristižu iz Švicarske, Francuske, Španjolske, ali i ostalih dijelova svijeta.

Naravno, u ovoj idiličnoj ponudi postoji jedna caka. Naime, novi se vlasnik prilikom kupovine mora obavezati da će u roku od tri godine u obnovu stana uložiti minimalno 15.000 evra. Plus, prije kupovine potrebno je položiti depozit od 5,000 evra koji će biti vraćen nakon obnove.

– Obećavamo da kupci neće biti razočarani, – dodao je dogradonačelnik.

Inače, Sambuca, punim nazivom Sambuca di Sicilia, nalazi se na zapadnoj strani Silicije u provinciji Agrigento. Smješten je u prirodnom rezervatu, a prema popisu stanovništva iz 2016. godine u tom gradiću živjelo je 5878 ljudi.

(novac.hr)