U Sarajevu će se graditi nova “Austrijska kuća”

Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Opštine Centar pokrenula je proceduru izdavanja urbanističke saglasnosti za izgradnju objekta Austrijske kuće u parku kod Druge gimnazije.

Riječ je o zajedničkom projektu Vlade Kantona Sarajevo i Opštine Centar, koja je u ovogodišnjem budžetu za ovu namjenu obezbijedila 400.000 KM, piše Klix.ba.

austrijska kuca rusevine

Od stare austrijske kuće ostale su samo ruševine

Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Opštine Centar je u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovni provela je proceduru odabira idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Austrijske kuće. Na objavljeni konkurs, koji je bio otvoren u periodu od 19. maja do 27. juna prošle godine, pristiglo je 26 radova koji su od 8. do 15. novembra 2017. godine bili izloženi u galeriji Collegium Artisticum.

Od pristiglih radova prvu nagradu u vrijednosti od 5.000 KM osvojili su arhitekte Ilma i Zejd Kobilica, sa svojim idejnim rješenjem pod nazivom Brick Line (naslovna fotografija).

Drugo mjesto i nagradu u iznosu od 3.000 KM osvojio je rad autorice Ene Kukić pod nazivom Küća.

02

Treću nagradu u iznosu od 2.000 KM podijelili su radovi autorica Dine Haljeta i Ilme Begičević, odnosno Selme Tafro i Aide Koluder-Agić.

03

04

Nakon okončanja procedure izdavanja urbanističke saglasnosti bit će pokrenuta procedura izdavanja dozvole za građenje kada će biti rješavani imovinsko-pravni odnosi, nakon čega slijedi početak izgradnje objekta Austrijske kuće u kojoj je planirano da bude smješten Centar za zdravo odrastanje djece i Kuća nacionalnih manjina, saopšteno je iz Opštine Centar.

Kompletna površina parka je 2.500 metara kvadratnih, a 705 kvadrata iznosi površina razrušene Austrijske kuće izgrađene pred održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

(Foto: Klix, aabh.ba)