Ovako bi mogao izgledati Park književnosti u Travniku

Travnik, grad vječite inspiracije brojnim umjetnicima, posebno književnicima će uskoro dobiti trg posvećen upravo njima, bh. ali i svjetskim književnicima koji su tokom svog stvaralaštva bili na neki način povezani sa ovim gradom.

Rečeno je to povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava na okruglom stolu održanom u velikoj sali JU Centar za kulturu općine Travnik , u organizaciji Općine Travnik na temu “Savremena književna scena u Travniku”.

“U cilju promovisanja i prezentiranja travničke književne scene svima onima koji dođu u grad, ovaj trg će poslužiti kao svojevrstan pokazatelj književne tradicije, ali i kao jedinstveno podsjećanje na naše velike umjetnike“, kazala je Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik te dodala da će se trg sastojati od četiri velike okrugle klupe posvećene Ivi Andriću, Abdulvehabu Ilhamiji, Skenderu Kulenoviću i Zulfikaru Zuki Džumhuru te će sadržati pored ostalog i natpise s osnovnim podacima i određene inspirativne citate navedenih književnika, biblioteku na otvorenom i pozornicu, te dio sa vodenim i zelenim površinama.

Ovom prilikom uvodničar i moderator Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja “Rodna kuća Ivo Andrić”, prisutne je podsjetio na bogatu književnu ostavštinu zavičajnih pisaca, ali i onih koji su inspiraciju pronašli u Travniku. Također, Škrgo je naglasio da nije sasvim slučajno na grbu Općine Travnik upravo poluotvorena knjiga, jer, kako je kazao, “knjiga ostaje vječna i ništa je ne može nadmašiti u bilo kojem elektronskom ili digitalnom obliku”, objavio je portal SrednjaBosna.ba.

(klix.ba)