Greške koje trebate izbjegavati ako radite od kuće

Rad od kuće ponekad može biti pravi blagoslov, ali samo ako radite kako treba. Jedan kineski eksperiment pokazao je da zaposlenici koji rade od kuće mogu biti produktivniji i zadovoljniji od svojih kolega koje rade u uredu.

Istovremeno oni koji rade od kuće često se mogu osjećati usamljeno i izolirano jer se više ne mogu osjećati kao da su dio zajednice.

Nema pravila oblačenja

Iako svi volimo po cijele dane provoditi u pidžami to ipak nije dobro. kada radite od kuće pametnije je da ostanete u nekoj opuštenijoj varijanti ali ne da ostanete u pidžami. Naučnici su dokazali da naša odjeća utiče na naše raspoloženje, nivo energije pa čak i način razmišljanja. Dakle nošenje pidžama čini nas lijenima, opuštenima i nemotiviranim za rad.

Nemate normalan raspored

Rad od kuće vas može ulijeniti. Ustajete kad hoćete, sjedite do četiri ujutro, nemate normalne obroke i ne pravite pauze. Takav život na početku može biti zanimljiv neko vrijeme, ali tada vam se produktivnost smanjuje i nećete se osjećati dobro ni psihički ni fizički.

Zdrava ishrana, spavanje i vježbanje važno je samo za vaše zdravlje i vaš uspjeh. Zbog toga morate imati svoju rutinu i biti vlastiti šef. Napravite fleksibilni raspored koji će vam omogućiti da uživate u prednostima fleksibilnog radnog vremena.

Rad od kuće je pravi posao

Iako vaši ukućani mogu vaš rad od kuće shvatiti neozbiljno, morate svojim planovima dati prednost. Razgovarajte sa svojom porodicom i prijateljima da vi radite pravi posao i da morate ispunjavati rokove. Druženje s prijateljima ostavite za vikend a radnim danima poslije 16 sati ostavite za svoju porodicu.

Miješanje poslovnog i privatnog vremena

Iako možda imate normalan raspored može se desiti sve vrijeme razmišljate o poslu. Možete se osjećati iscrpljeno i da imate osjećaj da radite non-stop. Zbog toga napravite razliku između poslovnog i privatnog vremena. Poslije radnog vremena zaboravite na posao koji je ostao za sutra, ne čitajte mailove i ne dozvolite da ništa kvari vaše draocjeno slobodno vrijeme. Jednostavno morate stvoriti zdravu granicu između poslovnog i privatnog.

Zaboravljate na fizičku aktivnost

Prosječni uredski radnik napravi oko 6.886 koraka, što još uvijek možda nije dovoljno za očuvanje zdravlja. Ali ako većinu dana provedete kod kuće, a jedino što prohodate je od spavaće sobe do stola i od stola do kuhinje, s povremenim pauzama u kupaonici, vjerovatno nećete dostići najniži minimum.

Pa iako možda niste ljubitelj treninga pokušajte šetati što više. Prije posla , nakon posla i pred spavanje. Prve dvije šetnje mogu biti kratke i za večernji termin ostavite dugu šetnju od sat vremena.

Pad u kolotečinu

Rad od kuće može vremenom postati dosadan pa iako ste zaljubljeni i svoj posao imaćete utisak da radite samo jedno te isto. Zbog toga činite sitnice koje će promijeniti vašu radnu rutinu.

Nemate organiziran sto

Ako često radite iz kreveta takav način rada može biti dugoročno biti štetan. Imaćete nedostatak produktivnosti i poteškoća u snu. Zbog toga organizirajte lijep radni sto na kojem ćete imati sve što trebate. Čistite ga s vremena na vrijeme.

(klix)