U Pompeji uskoro niče piramida

Čudna struktura u obliku piramide možda podsjeća na one iz Egipta, ali će zapravo biti podignuta u Pompeji.

Drvena instalacija biće napravljena u sredini ostataka amfiteatra tog rimskog grada i u njoj će biti izloženi okamenjeni ostaci 20 žrtava erupcije vulkana u prvom vijeku.

Iako možda podsjeća na piramidu, struktura zapravo simboliše vulkan Vezuv koji je sravnio Pompeju, ali je i omaž jednoj od prvih otkopanih građevina na ovom lokalitetu – hramu egipatske boginje Izide.

Instalacija pod nazivom “Pompeja i Evropa između 1748. i 1943.” djelo je čuvenog italijanskog arhitekte Frančeska Venecije.

Prije nego što će nestati u najgoroj vulkanskoj erupciji u Evropi nove ere, Pompeja je bila veliki grad u Kampanji. Nešto više od 100 godina poslije smrti Julija Cezara, Vezuv je pokazao svoju moć punih 18 sati sipajući pepeo nad gradom, koji je gušio njegove stanovnike i pokrivao građevine.

Najgore je došlo sljedećeg jutra kada je pukao vrh vulkana, a lavina blata brzinom od 160 kilometara na sat preplavila Pompeje, uništivši sve na putu.

Ljudi su takođe bili prekriveni pepelom i blatom koji su od njihovih tela napravili šuplje školjke. Meka tkiva su propala, a u unutrašnjosti ostao je skelet.

Tog dana je, prema nekim izveštajima, umrlo 2.000 ljudi, a lokacija je napuštena sve do ponovnog otkrivanja 1748.

Sada je pod zaštitom UNESCO i ima više od 2,5 miliona posetilaca svake godine.

https://www.youtube.com/watch?t=16&v=Mt2FWYA9MqE

Izvor – Daily Mail

Foto – cliff hellis/ Flickr.com