U Doboju otvorena izložba minijaturnih kuća

Na dječjem odjeljenju dobojske Narodne bibilioteke otvorena je izložba minijaturnih kuća koje izrađuje umjetnica i profesorica u penziji Lidija Šremzer-Čuljević.

Od zemunice, preko primorske, planinske, holandske do moderne, sve kuće su napravljene od materijala koji u domaćinstvu najčešće bacamo, pa tako Šremzer-Čuljevićeva štapiće od sladoleda, dijelove viklera, kartonske rolne od toalet-papira koristi kao “građevinski materijal” za svoje kuće.

“Od starih kutija do ambalaže, pa sam kupovala letvice, ljepila, boje. Koristila sam one rolnice od toalet-papira, rebrasti papir, uglavnom od tog materijala koji bih inače bacili, mada ima dosta i kupljenih stvari. Čepovi, poklopci od dezodoransa, šta god vidim sine mi ideja – e to bih mogla da upotrijebim”, pojašnjava Lidija.

“Najkomplikovanija za pravljenje je bila bugarska. U stvari, kada sam je napravila, poslije sam vidjela da ovakvih ima u Bugarskoj, ima i u Makedoniji”, kaže uz osmijeh Šremzer-Čuljevićeva, inače profesorka harmonike u penziji.

Prvo nastaje crtež, odnosno skica, zatim umjetnica siječe kartone na dimenzije koje je odredila, a potom slijedi spajanje, lijepljenje. Ispred njenih kuća su parkirani minijaturni automobili, u nekim od njih se suši veš, a u dvorištima se mogu vidjeti baštanske garniture, kućni ljubimci…

Kako je naglasila umjetnica, svi izložbeni eksponati završiće kao poklon, jer nisu, kaže Lidija, pravljeni da bi od njih imala korist.

 

(Nezavisne)