Uređenje kupatila: Tuš u ravni poda

tus-u-ravni-poda

Da li ste znali da većina ljudi radije renovira kupatilo nego druge dijelove kuće? Razlog tome je što lijepo i uredno kupatilo pruža osjećaj opuštanja i zadovoljstva. U kupatilu brinemo o ličnoj higijeni, ali prije svega uživamo, i neophodno je da ono bude lijepo opremljeno kako bismo imali sopstvenu zonu za opuštanje.

Današnja evropska istraživanja pokazala su da većina domaćinstava ima srednje ili malo kupatilo, što dovodi do problema pri rasporedu elemenata. Najbolje rješenje je u pravilnom izboru elemenata, što najčešće znači da kadu treba zamijeniti tušem.

tus-u-ravni-poda2

Veliki trend, kada je uređenje kupatila u pitanju u kojem se umjesto kade nalazi tuš, jeste postavljanje tuša u ravni poda.

U suštini, kupatilo s tušem u ravni poda atraktivnije je od malih tuš-kabina. Neprekinuti nivo keramičkih pločica stvara elegantnu cjelinu, najčešće odvojenu minimalističkom staklenom pregradom. Međutim, često se bilo kakve pregrade izostavljaju kako bi prostor izgledao veći, a zanimljivo rješenje je i kada se taj dio odvoji drugačijom bojom i dezenom keramičkih pločica.

tus-na-nivou-poda

Sve veći broj kupatila s tušem u ravni poda zapravo je želja za što jednostavnijim i slobodnijim kretanjem u kupatilu. Moderan tuš i uživanje u korištenju istog se podrazumijevaju u savremenim kupatilima.

Posebna pogodnost tuševa bez praga je u tome što su znatno pogodniji za starije osobe. Takođe, ovo rješenje olakšava proces odvoda vode tokom tuširanja.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, tuševi u ravni poda se mogu izvoditi i u novim i u renoviranim kupatilima.

moderna-kupatila

Tuševi u ravni poda moraju imati dobar pad kako bi voda oticala ka odvodu. Da biste bili sigurni da je nagib dobar, možete koristiti i gotov montažni element.

Poznati proizvođači kupatilske opreme, poput “Geberita”, u svojoj ponudi imaju podložne ploče za tuševe u ravni poda sa zidnim odlivom. Ove ploče mogu da se koriste za konstrukciju poda visine od 5,5 do 16 cm umjesto košuljice u području tuša.

Ugradnja podložnih ploča brza je i laka. Kada se ploča postavi i pričvrsti sa svih strana, pločice se mogu direktno postavljati na podložnu ploču.

walk-in-tus

Tuševi s odvodom u zid rezultiraju atraktivnim izgledom, jednostavnim projektovanjem i sigurnom montažom. Odvodne cijevi montirane su u zid, a montaža je jednostavna i brza. Na kraju, popločavanje prostora za tuširanje mnogo je lakše, jer ne treba posebno voditi računa o odvodu.

Formalnu jednostavnost prostora za tuširanje u nivou poda teško je nadmašiti. Homogena podna površina bez ikakvih pregrada od keramičkih pločica, prirodnog ili vještačkog kamena u čitavom kupatilu, tuš montiran na zid, ispod njega slavina i na kraju ako želite diskretan paravan od sigurnosnog stakla za zaštitu preostalog dijela prostorije od sapunice.

A, u podu ili zidu – odvod za vodu.

moderni-tusevi

Ovakva, popularno nazvana, “walk-in” rješenja, koja ove izuzetno bitne prostorije čine savremenijim, privlačnijim i praktičnijim, trend su koji će se dugo zadržati.