Topla čokolada: Savršen kremasti napitak

topla-cokolada

Sigurni smo da ne postoji osoba koja ne voli toplu čokoladu. Taj topli, kremasti napitak zaslužuje samo ljubav.

Ako već niste, krajnje je vrijeme da se okušate u pravljenju tople čokolade u vlastitoj kuhinji. Ako je pripremate sami, bićete sigurni da imate kvalitetan napitak, na kojem neće biti štednje na kvaliteti, a ni kvantiteti. Recept je jednostavan, brz i sami odlučujete kakvu gustinu tople čokolade želite.

recept-za-toplu-cokoladu

Sastojci:

150 g čokolade s 60% kakaa
200 ml punomasnog mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
jedna kašičica šećera
prstohvat soli
po želji malo cimeta

1. Čokoladu nasjeckajte na što sitnije komadiće. Mlijeko i vrhnje pomiješajte i prelijte u lonac pa stavite da se kuva na srednje jakoj vatri.

2. Čim smjesa provri prelijte je preko nasjeckane čokolade i miješajte dok ne dobijete gustu kremastu smjesu, ukoliko vam se stvaraju grudice nježno ih razbijte pomoću žice za mućenje.

3. Na kraju dodajte prstohvat soli koja će pojačati okus čokolade i malo cimeta po želji. Za mnoge je topla čokolada nepotpuna bez umućenog šlaga, ali to je već stvar ukusa.

Za nešto dugačiji okus

kako-napraviti-toplu-cokoladu

Umjesto cimeta u vruću čokoladu, ukoliko želite isprobati neke nove okuse i pojačati doživljaj u ustima, dodajte malo muškatnog oraščića, naribanog svježeg đumbira ili čilija u prahu. Ukoliko vas muči kašalj ili prehlada u vrući napitak dodajte sjemenke anisa, prilikom pripreme potrebno ih je prokuhati s mlijekom. Sjemenka anisa sadržava anetol, tvar koja je odlično sredstvo protiv prehlade i bronhitisa.