Tokom radova na metrou u Rimu otkrivena luksuzna kuća iz 2. vijeka

Luksuzna rimska kuća koja datira iz vremena cara Hadrijana posljednje je arheološko blago otkriveno tokom iskopavanja nove linije rimskog metroa, objavili su u eksperti.

Ruševine “komandantove kuće” iz drugog vijeka Nove ere otkrivene su tokom rada na stanici metroa u centru grada Amba Aradam-Ipponio na liniji C rimskog metroa, gdje su arheolozi prije dvije godine takođe pronašli “senzacionalno” otkriće 1.800 godina stare vojne kasarne.

“Smatramo da je ovo kuća u kojoj je komandant kasarne živio i odmarao se nakon posla”, izjavio je zvaničnik rimske agencije za očuvanje spomenika Frančesko Prospereti novinarima dok je stajao u kući od 300 kvadratnih metara, otprilike 12 metara ispod nivoa ulice.

Kompletna građevina s bogatim mozaicima i zidnim dekoracijama, kao i s 14 soba, uključujući i kupatilo s podnim grijanjem biće prebačena kako bi se omogućio nastavak radova na metrou.

Kada se podzemni tuneli dovrše, arheološko otkriće biće vraćeno “gdje je bilo, kakvo je i bilo” kako bi se stvorila “sigurno najljepša stanica metroa u svijetu”, kazao je Prospereti.

Prospereti je podsjetio na čuvenu scenu iz filma “Rim” Federika Felinija iz 1972. godine u kojoj se otkrivaju freske iz rimske palate tokom rada na tunelu za liniju metroa i nestaju kada se izlože spoljašnjem vazduhu.

“Zaboravite Felinija, ovo je prava stvar”, kazao je on u šali.

Arheološka nalazišta česta su u Rimu i ona se krive za odlaganje na izgradnji Metroa C,  zloglasnog kao najskupljeg svjetskog podzemnog projekta, usporenog nestašicama novca i sporenjima između ugovarača radova i rimskih gradskih vlasti.

Izgradnja linije sa 30 stanica počela je 2007. predviđenim troškovima od tri milijarde evra.

Budžet je od tada porastao na 4,5 milijardi evra, obuhvatajući 21 operativnu stanicu i još tri koje će biti otvorene tokom naredne četiri godine.

Vodeća arheološkinja na lokaciji Amba Aradam-Ipponio, Rosela Rea, branila je čudovišno skupi projekat metroa, kao “izuzetno sredstvo saznavanja”, rekavši da bi dublje kopanje rimskog podzemlja dovelo do novih značajnih arheoloških otkrića koja bi inače ostala skrivena, prenosi agencija dpa.