Kada je hrabrost dio posla

Često razmišljamo o proizvodima i uslugama koje koristimo svakodnevno i koje su dio našeg života. Zadovoljni smo, nismo zadovoljni, treba nam, ne treba nam, hoćemo je, nećemo je…. Ali, da li ikada zapravo razmišljamo o ljudima koji stoje iza svake, pa i one najmanje faze u izradi nekog proizvoda ili svakodnevne brige o funkcionisanju usluge koju koristimo?

Upravo zato smo odlučili da vam pokušamo dočarati jedan zimski radni dan ekipe zadužene za održavanje baznih stanica mobilne telefonije m:tel-a, koji se staraju o tome da naši mobilni ljubimci budu uvijek ‘na mreži’, sa svim uslugama koje želimo.

Zamislite sad jednu veliku planinu i njen najviši vrh. Neka to bude Vlašić, kao u ovom slučaju, i neka to bude vrh Paljenik. Dodajte u mislima više od 10 metara snijega koji pokriva tu planinu. Isto tako, dodajte maglu koja skriva šumu, ali i sve što se nalazi iznad snježnih nanosa. Bilo bi dobro zamisliti i temperaturu ispod -10⁰C, te vjetar koji šiba po licu… Sada zamislite ekipu od pet ljudi koji nose opremu kao prtljag na leđima i koji se probijaju do vrha planine gdje se nalazi bazna stanica. Dobar dio puta pješke!  A, onda, kada uspiju pronaći stanicu u magli koja je skriva, valja ukloniti nanose snijega kako bi se probili do ulaza u objekat.

Kada ste sve to zamislili, sada bi bilo dobro da još dodate i činjenicu da za posao koji je potrebno obaviti ova ekipa ima ograničeno vrijeme od sat vremena! Da, dobro ste pročitali, jedan sat! Zbog povratka, magle i planine koja nije uvijek oduševljena našim gostovanjem na njenim vrhovima.

Ako vam je teško zamisliti sve ovo, pogledajte video snimke snimljene upravo u jednom od radnih pohoda na Vlašić.