Tehnologija koju (ne)trebamo? Tablet ugrađen u kuhinju

Aplikacijama na digitalnim uređajima doslovno smo prepustili organizaciju našeg vremena. Zapisujemo rođendane i druge važne datume u njima, radimo rasporede, pomoću njih kupujemo, pa čak i kuhamo i hranimo se zdravo.

Digitalni svijet proširio je svoj uticaj na skoro sva područja našeg života, a pomoću aplikacije možemo upravljati čak i – kuhinjom.

Pametna kuhinja Prisma izvorni je koncept Toncellija, stvoren u saradnji s agencijom za dizajn savjetovanja Experientia. Prisma je tehnološki napredna kuhinja, čiji je dizajn osmišljen za korištenje kuhinjskih elemenata što jednostavnije.

Glavna tačka u kuhinji je interaktivno kuhinjsko ostrvo. U radnu površinu ostrva ugrađen je tablet s linije Samsung Galaxy koji pruža digitalizivano radno iskustvo u kuhinji. Pored tableta, kuhinja Prisma opremljena je i drugim zanimljivim elementima kao što su nevidljive ručke, transparetna unutrašnja svjetla i mehanizam za otvaranje i zatvaranje vrata.

Napredni digitalni elementi daju kuhinji Prisma ultra moderan, gotovo futuristički izgled elegantnog stila. Međutim, postavlja se pitanje da li zaista želimo da tehnologija dominira svim porama naših kuća, čak i prostorijom koja se smatra srcem doma?