Svjetski uspjeh naše građevine

Projekat zgrade Hidroelektrane na Drini u Višegradu osvojio je visoko treće mjesto u kategoriji javnih i poslovnih objekata, na Međunarodnom takmičenju CEMEX Building Award održanom u Meksiku u izuzetno jakoj konkurenciji.

Na ovom prestižnom takmičenju, na kojem je učestvovalo 714  objekata izgrađenih u BiH, Brazilu, Kolumbiji, Kosta Riki, Gvatemali, Meksiku, Crnoj Gori, Nikaragvi, Panami, Poljskoj, Puerto Riku, Dominikanskoj Republici, Češkoj, Tajlandu i Ujedinjenom Kraljevstvu, predstavljena su najbolja arhitektonska i građevinska dostignuća svijeta.

Žiri, sastavljen od 17 stručnjaka iz šest zemalja, prepoznao je zgradu Hidroelektrane na Drini kao jednu od najboljih kada je riječ o novim konceptualnim, tehničkim i estetskim rješenjima.

Brane Mitrović, arhitekta projekta Upravne zgrade preduzeća Hidroelektra na Drini u Višegradu Hidroelektrane na Drini rekao je da ova zgrada predstavlja odraz okruženja u kojoj se nalazi.

“Pokušali smo primjenom lokalnih materijala, odnosno kamena i drva, da približimo ljudima sa strane prirodu tih materijala i kvalitet koji oni posjeduju. Ovo su male sredine i imaju neke svoje specifične i lične pečate, a ako ih ovim putem predstavimo svijetu onda je to uspjeh za nas. Meni je izuzetna čast što smo osvojili nagradu u ovako brojnoj i jakoj konkurenciji i, iako je treća, meni je najdraža u karijeri” rekao je Mitrović.

U istoj kategoriji prvo mjesto odnio jeJumex Museum” u Meksiku, drugo mjesto pripalo je objektu „Arena da Amazonia” u Brazilu, a treće mjesto zgrada Hidroelektrane na Drini u Višegradu dijeli sa školom “Nohemí Morales de Arjona”  u Gvatemali.

Velimir Vilović, direktor prodaje i logistike Cemex Hrvatska, uputio je čestitke za uspjeh na ovom prestižnom takmičenju i izjavio da inovativnost i naporan rad nisu odlika samo ljudi iz velikih zemalja i sa velikih tržišta.

“Vjerujem da će vaš dobar primjer slijediti i nove generacije graditelja i da ćemo moći izgraditi još mnogo novih, održivih modernih građevina u budućnosti. BiH je dokazala da drži korak u graditeljstvu,  kao i druge zemlje regije“, rekao je Vilović.

Upravna zgrada “Hidroelektrana na Drini”, sagrađena od kamena, drveta i stakla, dominira trgom u Andrićgradu, ali se u isto vrijeme savršeno uklapa s okolinom.

Raspolaže sa više od 3.000 metara kvadratnih korisnog prostora, a, prema zamisli arhitekte, pri njenoj gradnji na eksterijeru kombinovana je tanka lamperija i hercegovački kamen.

Teslin transformator koji je postavljen u zgradi je po uzoru na transformator u Muzeju “Nikola Tesla” u Beogradu. Drveni prozori odlično se ističu na kamenoj fasadi, a dominantni ulazni hol je u kombinaciji kamena, drveta i stakla. Unutrašnja organizacija prostora je u skladu sa standardima savremenog poslovanja. Ideja je bila da se stvore prozračni ambijenti koji će vizuelno komunicirati s cijelim okruženjem.

Fleksibilnost radnog prostora ostvarena je uvođenjem laganih pregrada, koje omogućavaju organizaciju radnog prostora na više načina i stvaranje novih ambijenata. U unutrašnjoj organizaciji, predviđena su i mjesta okupljanja – odmora, koji mogu biti i otvorena – terase i unutrašnji trg.

Bosnu i Hercegovinu je pored zgrade Hidroelektrane na Drini predstavljao i projekat stambene zgrade Horizont Centra u Banjaluci. Oba objekta odabrana su na nacionalnom takmičenju koji je ove godine održan u Banjaluci.

Projekti iz BiH već su ranije ostvarivali zapažene uspjehe na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX. Tako je 2012. godine porodično imanje bivšeg fudbalera Marija Stanića u Hercegovini proglašeno najboljim projektom u kategoriji Stambene građevine, a pripalo mu je i treće mjesto u posebnoj kategoriji Održiva gradnja. Takođe, 2010. godine prijedorska ulica Kralja Petra I Oslobodioca odnijela je prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te treće mjesto u kategoriji Infrastrukturnih građevina, a 2007. treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine osvojio je projekat Park Petra Kočića iz Banja Luke. Najveći uspjeh ostvario je projekt Urbane rekonstrukcije i obnove centra Banja Luke 2008. godine, osvojivši dvije međunarodne nagrade u posebnim kategorijama: prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te drugo u kategoriji Održive gradnje.

Graditeljska nagrada CEMEX dodijeljuje se projektima iz raznih zemalja, gdje se izdvajaju najbolji iz nekoliko kategorija – stambene, javne i poslovne gradnje, te infrastrukure i urbanizma, a posebne nagrade dodjeljuju se projektima koji poštuju načela održive gradnje i dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama.

Nagrada je ustanovljena prije 23 godine u svrhu prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje kompanije. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje CEMEX-ovog aktivnog učestvovanja u međunarodnoj građevinskoj kulturi.

Na ovogodišnjem takmičenju u Meksiku u kategoriji stambenih građevina, prvo mjesto osvojila je  „CR House” u Kolumbiji, dok je drugo i treće mjesto pripalo objektima „Tres Picos 97“ u Meksiku te zgradi  „Natura Building” u Kolumbiji.

U kategoriji Urbanizam i infrastruktura prvo mjesto osvojila je „Cinta Costera III” u Panami, drugo mjesto „Portugues Dam, Portugues and Bucana Rivers Project” u Portoriku a treće „Colombia Ave. Underpass in Santiago de Cali” u Kolumbiji.

Pobjednik u kategoriji održive gradnje je objekat „Sport City Oaxaca”, drugo mjesto dodjeljenjo je hotelu „Río Perdido Hotel” u Kostariki a treće „MMG Tower” u Panami i školi “Nohemí Morales de Arjona” u Gvatemali.

U kategoriji dostupnosti objekata prvo mjesto dodjeljeno je školi „Bernardino Cordero Bernard” u Portoriku, drugo mjesto objektu „Biomuseo” u Panami a treće objektu „Arena da Amazonia” u Brazilu.