Prvi čovjek rukometa Srpske: Odlična organizacija završnog turnira Kupa RS u Višegradu

Rukometaši “Leotara” iz Trebinja osvajači su Kupa Republike Srpske pošto su u finalu, u Višegradu, savladali banjalučki “Borac m:tel” 30:26 (14:12), čime je proteklog vikenda trijumfom rukometaša Leotara spuštena zavjesa na 27. izdanje rukometnog Kupa Republike Srpske.

Nakon što su u prethodna četiri finala ostajali bez trofeja, ovog puta su Trebinjci konačno prigrabili pobjednički pehar. Sve vrijeme su bili u vođstvu, osim na početku, kada je “Borac m:tel” poveo sa 1:0.

Na ovaj način su po prvi put u istoriji osvojili ovaj pehar, i to više nego zasluženo. Junak trijumfa bio je golman Miloš Knežević sa 12 odbrana, dok su sjajni bili Marko Parežanin sa devet i Vladimir Stanković sa osam golova. Kod Banjalučana po sedam pogodaka dali su Vladan Đurđević i Andrej Klimavec. Podsjećamo da su izabranici trenera Dragiše Koraćevića u polufinalu pobijedili ekipu “Višegrad HED”, 26:23, gdje treba istaći da su Višegrađani pružili žestok otpor u ovom duelu. U drugom polufinalu “Borac m:tel” je bio bolji od “Sloge” iz Doboja, 37:31.

Trebinjci su osim pehara i zlatnih medalja dobili novčani ček od 3.000, a Banjalučani 2.000 maraka. Sve nagrade obezbijedio je Rukometni savez Republike Srpske, kojeg sa velikim uspjehom vodi Marinko Umičević, nadaleko poznati sportski radnik i čovjek koji u pravom smislu te riječi živi za sport, a ne od sporta, što potvrđuju sva njegova dosadašnja djela koja je učinio svojim višedecenijeskim pregalačkim volonterskim radom u sportu.

Inače, za najboljeg igrača završnog turnira izabran je Vladimir Stanković (Leotar), njegov saigrač Miloš Knežević je najuspešniji golman, dok je najbolji strijelac Andrej Klimavec iz Borca m:tel.

Pobjedniku je među prvima čestitao predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičević koji je istovremeno pohvalio sve u RK “Višegrad”, prije svih predsjednika Čedu Guzinu i Nedeljka Perišića, kao i načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića na sjajnoj organizaciji finalnog turnira.

“U svakom slučaju bio je ovo istinski rukometni praznik kojeg su odlično organizovali Rukometni savez Republike Srpske i RK “Višegrad HED””, poručio je Umičević koji je i ovaj zadatak uspješno završio i dao svoj ogromni doprinos sportu Republike Srpske, u ovom slučaju rukometu, a on je čovjek koji je volonterski angažovan u više sportskih klubova i saveza, u različitim sportovima i poznat je kao jedan od najvećih ličnih donator sporta, na čemu mu mnogi mogu pozavidjeti.

Inače, za organizaciju ovog završnog turnira Kupa Republike Srpske u Višegradu svi zaslužuju pohvale počev od predsjednika saveza Marinka Umičevića, potom Nedeljka Perišića, Čede Guzine do načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića, kao i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je bio pokrovitelj finalnog turnira Kupa Republike Srpske.

Dodajmo još i to da će “Leotar” i “Borac m:tel” predstavljati Republiku Srpsku na predstojećem Svesrpskom kupu, koji će se krajem decembra odigrati u Loznici.

UO RS RS: Usvojene propozicije, kreće nova sezona

Na sjednici Upravnog odbora Rukometnog saveza Republike Srpske, koja je održana u Višegradu i kojom je predsjedavao prvi čovjek rukometa Republike Srpske Marinko Umičević, usvojene su propozicije za narednu takmičarsku sezonu 2023/24. Već narednog vikenda 16/17. septembra počinje m:tel Prva liga, a u prvom kolu igraju: Sloga – ORK Borac, Derventa – Kozara (KD), Kozara (G) – Višegrad, Slavija – Kotor Varoš i Bijeljina – Mladost.

Istovremeno je obavljen žrijeb i za obje Druge m:tel lige. Parovi prvog kola, grupa istok: Glasinac – Leotar 2, Hercegovac – Lokomotiva i Perihel – Višegrad 2.

Grupa zapad, parovi prvog kola: Srbac – Borac m:tel 2, Srednjoškolac – ORK Sava, Prijedor – Laktaši 2020 i Teslić – ORK Čelinac.

Prvenstvo na istoku i zapadu počinje 23/24. septembra. U ovom istom terminu startuje i m:tel Prva liga Republike Srpske za rukometašice, a parovi prvog kola su: Mira – Mladost (BL), Leotar – Derventa, Radnik – Mladost (R) i Jedinstvo – Borja, slobodna je ekipa Borca 2.

Dužnost komesara za muške lige obavljaće Aleksandar Vrhovac, dok će Bogdan Rankić i dalje voditi računa o ligi za rukometašice.

Na sjednici je bilo govora i o stanju rukometa u BiH. Tom prilikom predsjednik ovog saveza Vladimir Branković istakao je da se u toku ove nedjelje očekuje rješenje komisije Ministarstva pravde BiH o spornoj odluci koju je donio UO Rukometnog saveza BiH na sjednici održanoj 3.avgusta 2022. godine. Predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičević i ostali članovi srpske kuće rukometa dali su punu podršku članovima UO RS BiH iz Republike Srpske.

Na kraju sastanka Marinko Umičević je upoznao članove UO RS Republike Srpske da će uskoro biti potpisan novi ugovor sa kompanijom m:tel.

Marinko sa saradnicima obišao Andrićgrad

Višegrad je proteklog vikenda bio u znaku rukometa, jer je u organizaciji Rukometnog saveza Republike Srpske i RK “Višegrad HED” održan finalni turnir Kupa Republike Srpske za rukometaše. Prije sjednice UO Rukometnog saveza i prije finalne utakmice, predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičević sa saradnicima obišao je Andrićgrad u kojem se itekako ima šta vidjeti. Ovaj impresivan grad se nalazi na poluostrvu između rijeka Drine i Rzava koji je za posjetioce otvoren 5.jula 2012. godine, a idejni tvorac je filmski režiser Emir Kusturica.

N.Sp.