Studenti arhitekture zgradu željezničke stanice u Banjaluci pretvaraju u umjetničku galeriju

Studenti arhitekture sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci nakratko će pretvoriti zgradu željezničke stanice u Banjaluci u umjetničku galeriju.

Izložba studenskih skica bitće otvorena u holu objekta glavne željezničke stanice u Banjaluci večeras u 19 časova i rezultat je rada studenata prve godine Arhitekture koji su tokom višednevnog putovanja u aprilu 2018. godine crtali u Banjaluci, Mostaru, Trebinju, Dubrovniku i Kotoru.

Više je razloga zašto je za izložbu odabrana željeznička stanica, objasnio je arhitekta iz Banjaluke Igor Kuvač za portal Mondo. Simbolično, osim što predstavlja mjesto na kojem putovanja počinju i završavaju, izlaganje na željezničkoj stanici ukazuje na neiskorišćene potencijale vrijednih prostora javnih objekata u Banjaluci. Ova zgrada pripada baš toj kategoriji.

“Ovo je takođe način da se, na izmaku godine evropskog kulturnog nasljeđa i godine u kojoj je u muzeju MoMA u Njujorku otvorena izložba Towards concrete utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980, osvijetli jedan od važnih, ali nažalost zapostavljenih objekata arhitektonskog socijalističkog nasljeđa u Banjaluci”, kaže Kuvač.

U zaborav je palo da je željeznička stanica u Banjaluci djelo čuvenog jugoslovenskog arhitekte Živorada Jankovića, koji je između ostalog autor Kulturno-sportskog centra Skenedrija (1969), Sportske dvorane i trgovačkog centra “Koteks” u Splitu (1979/81), Poslovno-sportskog centra Vojvodina u Novom Sadu (1981), Društveno-sportskog centra “Boro i Ramiz” u Prištini (1982) i drugih.

Izgradnja stanice je počela krajem 80-ih godina prošlog vijeka, a završena je tek u septembru 2002. godine. Pored Jankovića, koautor projekta je arhitekta Said Jamaković.

“Arhtekturu zgrade karakteriše snažan volumen definisan prostornom krovnom rešetkom sa zaobljenim vijencem koji je obodno oslonjen na moćne vertikalno profilisane armirano betonske stubove kružnog presjeka. Fizička struktura određuje veliki višefunkcionalni prostor projektovan kao prostor u prostoru ili zatvoreni trg. Prostire se na preko 2.000 kvadrata slobodnog poslovnog prostora na dvije etaže, planiran za različite funkcije – ugostiteljske, trgovačke, i uslužne”, objašnjava naš sagovornik

Nažalost, ovaj reprezentativni objekat nikad nije u potpunosti zaživio, ali s obzirom na arhitektonske i prostorne vrijednosti predstavlja ogroman resurs koji je moguće koristiti na različite načine, a “led će probiti” najavljena izložba studentskih skica.

Organizatori se zahvaljuju preduzeću Željeznice Republike Srpske koje je prihvatilo saradnju sa Arhitektonsko-građevinsko –geodetskim fakultetom i omogućilo da se studentski radovi izlože u holu stanice u Banjaluci.

(Mondo)