Stipendije su podrška budućnosti

Pored toga što je društveno odgovorno, stipendiranje studenata predstavlja i svojevrstan garant za budućnost. Ulaganjem u znanje i usavršavanje mladih ljudi, zajednica dobija kvalitetan budući profesionalni kadar, kao i dobar osnov za dalji razvoj i bolje uslove života.

Dobar primjer prakse su stipendije koje već osmu godinu zaredom dodjeljuje kompanija m:tel, studentima koji se obrazuju na elektrotehničkih fakultetima u BiH. Prirodna je veza između oblasti obrazovanja čije studente ova kompanija stipendira, budući da je ona lider u oblasti telekomunikacija na prostoru na kojem posluje.

Ove godine, konkursom za stipendije m:tel-a koji je otvoren do 25. januara, obuhvaćeni su studenti treće i četvrte godine, kao i apsolventi prvog ciklusa studija elektrotehničkih fakulteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, kao i studenti Fakulteta elektrotehnike u Tuzli. Izabrani studenti će, poput svojih kolega iz prethodnih generacija, dobijati mjesečnu novčanu naknadu u iznosu od 300 KM do kraja prvog ciklusa studija.

Ipak, važno je naglasiti da je m:tel od samog početka dodjeljivanja stipendija imao viziju dodatne podrške ovim mladim ljudima, a odnosi se na mogućnost prakse u kompaniji u trajanju od mjesec dana. Praktično, to znači da su studenti u prilici da bez ikakvih troškova borave u Banjaluci, imaju pristup najnovijim tehnologijama, modernom obliku poslovanja, a sve uz podršku eminentnih stručnjaka koje ova kompanija zapošljava. Takođe, studenti imaju pravo da biraju oblast koja ih interesuje, pa im se po tom osnovu dodjeljuje mentor, organizaciona cjelina u kojoj žele praktičnu obuku, ali i obezbjeđuje pristup tehnologijama za koje student pokaže interesovanje. Upravo ovaj segment stipendiranja, m:tel-ovim stipendistima predstavlja iskustvo od neprocjenjivog značaja za njihov budući profesionalni razvoj.

Podrška koju studenti dobijaju putem stipendija, dakle, mnogo je više od mjesečnog novčanog iznosa na ime stipendije i ona nudi mnoštvo mogućnosti za profesionalni razvoj, a i jedan je od koraka ka željenom zaposlenju.