Staze za stepenice -10 ideja

Donosimo Vam praktične i interesantne ideje za stepenice i individualnost u ovoj pomalo zanemarenoj prostoriji – hodniku.

Ideje za stepenice omogućuju vam uvođenje ukrasnih podnih obloga ili još uvijek cijenite ljepotu drvenih stepenica u vašem domu. Ako ste ljubitelj prve ideje ulaz u svoj dom možete učiniti utjecajnijim prostorom koji izražava vaš lični stil.

Staza za stepenice preporučuje se u hodniku iz praktičnih razloga: čini drvene stepenice lakšim za korištenje starijim osobama i djeci, kao i kućnim ljubimcima; pruža i zvučnu izolaciju, prigušujući zvuk stopala pri prolasku uz stepenice.

‘ Budući da je hodnik prostor kroz koji prolazite umjesto da provodite vrijeme, možete si priuštiti da budete odvažniji s jakim bojama i odvažnim uzorcima’, kaže Jane Armstrong iz Roger Oates Designa.

 

1. DOPUNITE TRADICIONALNO OKRUŽENJE

 

Foto: Michael Hunter

 

Trendovi na stubištu dolaze i prolaze, ali ako tražite ideje za stepenice za starije domove, razmislite o klasiku, poput ideje za stubište s geometrijskim uzorkom.”Volim dobar geometrijski uzorak u tradicionalnom okruženju”, kaže Kara Adam iz Kara Adam Interiors . ‘Ovaj povijesni dom u Dallasu izgrađen je 1920 -ih godina i još uvijek ima nevjerojatan stil. Odabrao sam ovu prilagođenu stazu zbog geometrijskih rubova koji su pomogli uokviriti dizajn i stvoriti još veći utjecaj na ovo prekrasno stubište. ‘

 

2. KORISTITE BOJU ZA TOPLU DOBRODOŠLICU

 

Foto: Anna Statham/Anna Stathaki

 

To je prvi prostor koji gosti vide, a često i način na koji ulazite u svoj dom svaki put kad se vratite, pa je važno da se hodnik osjeća ugodno s odabirom dekora. Jedan od načina za postizanje ovog efekta u prostoru u kojem su zidovi i stubište završeni bijelom bojom je pametna ideja tepiha u hodniku – poput zapanjujuće staze u toploj boji poput ove crvene verzije.

 

3. ODABERITE STAZU OD BILJNIH VLAKANA

 

Foto: Crucial Trading

 

Ne razmišljajte samo o vuni dok razmišljate o idejama staza za stepenice. Neke podne obloge od biljnih vlakana čine odlične izbore, stvarajući suptilnu prirodnu završnu obradu, kao i prigušujući buku na stubištu. Mogu biti i jako izdržljivi. ‘Volim staze od morske trave na stepenicama’, kaže Katie Davis iz Katie Davis Design . ‘Klasičan je i dobar za habanje.

 

4. ODLUČITE SE ZA NEUTRALNU BOJU SA PRUGAMA

 

Foto: Kersaint Cobb

 

Ako tražite ideje za staze  koje zadržavaju izgled nenametljivim, ali definitivno nisu jasne, zagasiti neutralni dio prugaste boje mogao bi biti dobitni izbor. “Pruge su vrlo popularne i dramatične na stepenicama jer trenutno oživljavaju stepenice”, kaže Rupert Anton iz Fondacije za tepihe . Stepenice i usponi obojeni bijelom bojom pružaju jasan kontrast sa stazomje, dok je lijepo utonirana toplim drvom rukohvata.

 

5. STVORITE RAVNOTEŽU U DIZAJNU

 

Foto: Chris Bradley Photography

 

Dizajn vašeg hodnika i stubišta mogao bi zahtijevati da stepenice budu tiši element cjeline, kao u ovom upečatljivom prostoru. “Željeli smo nešto kombinovano djelovati kao pomoćni igrač tapeta”, kaže Mark Lavender, glavni dizajner M. Lavender Interiors .”Našli smo ga sa ovim tepihom od bambusa/trske koji smo pretvorili u stepenice.”

 

6. ODABERITE DRAMATIČNE NIJANSE

 

Foto: Crucial Trading

 

Zatamnite sa odabirom staza za stepenice kako biste dali svježinu na ostali dio u hodniku. Ova verzija je u boji ebanovine sa sofisticiranom modernom estetikom i suprotstavljena je dramatičnim idejama ograda i stepenica u čudljivoj plavoj nijansi, a ne klasičnoj bijeloj kako bi upotpunila izgled. Obrub staze može dodati dodatne detalje i još jednu teksturu podovima stepeništa. Ova verzija je od kože i poprima svjetlije tonove u tkanju staza.

 

7. STVORITE KONTRAST SA TRADICIONALNIM TAPETAMA

 

Foto: Chris Bradley Photography

 

Prekinite s običajima i razmislite o odabiru staza u savremenom stilu uz klasične ideje za tapete u hodniku , poput dizajna damasta na ovom stepeništu. „Svidjela nam se ideja da uvedemo nepravilniji moderan uzorak koji će se suprotstaviti strogo tradicionalnim zidnim oblogama“, kaže Mark Lavender. ‘Volimo napetost koju ova dva koncepta stvaraju jedan s drugim.’

 

8. NAGLASITE OBLIK STUBIŠTA

 

Foto: Brockschmidt & Coleman

 

Polaganje stepenica odličan je način da se fokus stavi na stubište zanimljivog oblika. Courtney Coleman iz Brockschmidt & Coleman Decoration & Design kaže: ‘Volimo naglasiti neobične oblike – posebno šarafe – sa stazama za tepihe. ‘Za ovu kočiju u New Orleansu koristili smo vrlo šarenu prugastu stazu ua venecijanskim stilu koja se vijuga oko stepeništa i nastavlja uz spavaću sobu na drugom spratu. Klizač je pričvršćen uz rubove mesinganim tapacirungama, što mu daje još maštovitije detalje. ‘

 

9. DOPUNITE ORIGINALNO STUBIŠTE

 

Foto: Jojo Bradley Interiors

 

Najbolje ideje za staze na stepenicama mogu upotpuniti privlačnost originalnog stepeništa u starijoj kući.”Uvijek volim poboljšati stilske komade u nekretninama gdje je to moguće”, kaže dizajner interijera Jojo Bradley iz Jojo Bradley Interior Design . „U ovom tradicionalnom seoskom domu dao sam ofarbati vretena i gazišta kako bi stubište bilo formalno i svježe. Zadržao sam originalni rukohvat od tamnog drveta, jer se oslikane šine mogu lako označiti. ‘Zatim sam upotrijebio jednostavnu stazu sa bičevim ivicama-uvijek preferiram ivičanu ivicu umjesto okretanja jer daje ljepši završetak.’ Staza je udružena sa originalnim mesinganim šipkama za tepihe, koji dodaju nježnu toplinu, kao i ukrasne detalje.

 

10. KOMBINUJTE STAZE U RAZLIČITIM BOJAMA

 

Foto: Roger Oates

Za stubišta  sa više nivoa razmislite o korištenju istog dizajna staza u različitim bojama kako biste odjeknuli raspoloženjem na različitim podovima vašeg doma. Hladnija nijansa ovog Vernonove staze iz Roger Oates Designa koristi se na donjim stepenicama i slijeće s hrabrijom nijansom za sljedeći nivo. Vuneni tkani sloj prilagodljiv je različitim rasporedima stubišta. ‘Može se manipulirati i uzorci slagati iza ugla’, kaže Jane Armstrong iz Roger Oates Design -a.