Sjećate li se MSN-a i lančanih poruka? Ovako smo se nekada dopisivali!

dopisivanje

Možete li zamisliti dan bez pregledanja notifikacija? U posljednjih nekoliko godina, upotreba mobilnog telefona je postala neobavezan dio naše svakodnevice da se podrazumijeva da smo konstantno dostupni. Smart telefoni više ne služe samo za pozive i poruke, već kao mini hroničari naših života zahvaljujući brojnim aplikacijama koje koristimo.

Međutim, sjećate li se kakav korak ka samostalnosti je značilo posjedovanje prvog mobilnog telefona? Sa revolucionarnom opcijom slanja poruka, pozivanje simpatije na kućni telefon pa prekidanje bez odgovora kada se jave roditelji postalo je prevaziđena prošlost koje niko ne želi da se prisjeća. Napokon smo mogli da šaljemo lančane poruke i da se izvinjavamo zato što smo baš slučajno poslali poruku na pogrešan broj osobi koja nam se dopada, nadajući se da će nam odgovoriti sa: „Ma nema veze. Sta radis? :-)“.

Prije nego što postanemo sentimentalni, podsjetimo se kako se komunikacija preko mobilnog telefona istorijski odvijala.

1. Prvu SMS poruku u istoriji poslao je programer Nil Papvort preko računara prijatelju koji je radio u Vodafonu, 1992. godine. Poruka je glasila „Merry Christmas“, ali je odgovor izostao zato što je poslata na telefon Orbitel 901 veličine cigle koji nije imao opciju unosa teksta.

orbitel

2. Prvi telefon koji je imao tastaturu i bio prilagođen slanju SMS poruka bio je Nokia 9000i. Reklamiranje ovog proizvoda Nokia je usmjerila ka biznis korisnicima.

nokia 9000i

 

Nokia je nastavila da unapređuje operativni sistem mobilnih telefona, pa su kreirali model 9500 Communicator koji je u sebi imao Microsoft Office paket. Upravo ovaj telefon Kelly Rowland koristi u spotu za pjesmu „Dilemma“ kada u Excelu kuca poruku svom dečku da se nađu, pa se još ljuti što nije odgovorio.

nelly kelly dilemma

Očigledno Kelly ne prihvata ni opravdanje kao što je „nemam na računu“ zato što piše poruke preko Excela, ali imamo dobre vijesti za nju. Sada postoji m:tel servis za online dopunu za koji je potrebna samo platna kartica Visa ili Mastercard. Proces online dopune je jednostavan zato što je potrebno unijeti broj telefona i podatake sa kartice. Draga Keli, ako kupiš m:telovu prepaid karticu možeš da mu dopuniš račun bilo kada i da se ne ljutiš bez razloga. Sa dopunjenim računom tek nema opravdanja za nejavljanje!

4. Šalu na stranu, iako nisu svi imali Nokijine modele sa Microsoft Office paketom za kucanje, skoro svaka porodica je u svojoj kući imala Nokiu 3310. Ovaj telefon bi preživio nuklearnu katastrofu, a maratonsko igranje zmijice bila je neozaobilazna zabava.

zmijica

5. Dalje unapređenje tehnologije slanja poruka dovelo je do pojave MMS-a – Multimedia Messaging Service. Sjećate li se onog osjećanja kada vam prijatelji pošalju sliku, a vi ne možete nikako da je otvorite? Nažalost, nisu postojale unificirane tehničke karakteristike za sve telefone koji podržavaju MMS što i jeste bio razlog što nismo mogli da ih otvorimo.

 

MMS

6. Vrlo brzo dopisivanje je prešlo u online svijet. Najpopularnija je bila platforma MSN Messenger koja je omogućavala da se putem kućnog računara komunicira u realnom vremenu sa bilo kojom osobom u svijetu. Sjećate li opcije “nudge” zahvaljujući kojoj je vaš chat iskakao kao prioritetni prozor?

msn

7. Apple je zatim promijenio sve. Standardne SMS/MMS poruke zamijenjene su iMessage porukama. Svi korisnici Apple telefona mogli su međusobno da šalju poruke besplatno, jedino što je bilo potrebno jeste Wi-Fi konekcija.

iphone

8. A onda na scenu dolaze društvene mreže i zamijenjuju posebne programe za dopisivanje. Twitter, Facebook i Instagram počeli su se svakodnevno koristiti. Facebook je u svom starijem interfejsu imao integrisan chat, ali od prije nekoliko godina postoji posebna aplikacija za dopisivanje, inovativnog naziva Messenger u kojem su čak igrice i reklame.

drustvene mreze

9. Među posljednjim inovacijama po pitanju dopisivanja ističu se aplikacije poput Vibera, Whatsapp-a i Telegrama. Danas u ovakvim aplikacijama možete da šaljete gifove, video poruke ili videe sa YouTube kanala.  U Telegramu možete čak da napravite sopstvene pakete stikera.

whatsapp

10. S tim u vezi, u ovim aplikacijama možete slati video ili glasovne poruke bez gubljenja vremena na kucanje. Internet kaže da postoje tri tipa ljudi na ovom svijetu – oni koji kuckaju paragrafe, oni koji kuckaju posebno svaku misao i oni koji šalju glasovne poruke.

voice message

Tehnologija dopisivanja je prešla dugačak put od SMS-a do integracije u online svijet i zbog toga je dobila na kompleksnosti svog sadržaja. Možda više nećete željno iščekivati SMS od nekoga ko vam se sviđa, ali postoji toliko načina na koji možete da komunicirate. Iskažite svoju kreativnost u komunikaciji kroz gifove, meme-ove, stikere i druge šaljive sadržaje. Sada vas ni Excel ne može spasiti ukoliko ne odgovarate na poruke.