Sive nijanse pomažu da mali enterijer djeluje prozračnije i elegantnije

Domaćini su žejleli dobro integrisan prostor za život koji bi istraživao sve dostupne opcije prirodnog osvjetljenja. U početku je stan imao tri spavaće sobe, a nakon preuređenja, površina jedne od spavaćih soba je integrisana sa dnevnim boravkom i preispitane su pozicije rasporeda kuhinje, servisnog dijela i kupatila. Novi izgled projekta je dao prioritet društvenoj oblasti.

 

Integrisana kuhinja, na primjer, stvorila je upotrebu bliže trpezariji i dnevnom boravku, gdje dnevna soba povezuje ova okruženja na fluidan način. Revidiran je cjeli postojeći tlocrt, posebno vlažne površine, položaj kuhinje je obrnut , dok je u dnevnoj sobi takođe integrisan radni sto koji sada pruža podršku kućnoj kancelariji.

Još jedan vrhunac dizajna je osvjetljenje – kako prirodno, tako i vještačko. Ormarić koji čini podjelu između trpezarije ima staklo za zatvaranje na vrhu koje omogućava prirodnom svjetlu da uđe u okruženje, a noću led traka stvara zanimljiv scenario indirektnog svjetla sa staklom. Drugi primjer je zatvaranje između dnevne sobe i kuhinje, napravljeno vratima sa žičanim staklom koja omogućavaju definisanje prostora bez gubljenja ulaza prirodnog svjetla.

Za završnu obradu, želja vlasnika je bila da stan ima neutralnu osnovu, povučenu ka sivoj boji i zemljanim nijansama, sa prirodnim elementima kao što su beton, drvo, ali i metalne konstrukcije. U okviru ove ideje arhitektura je istraživala postojeću konstrukciju počevši od izloženih betonskih greda i stubova. Paleta boja, materijali i teksture su dobro razrađeni kako bi se uravnotežili tonovi koji ne bi stvorili hladno okruženje.

Plakari od američkog hrasta su dobili važnu funkciju u ovom projektu tako što su napravili podjelu između trpezarije, servisnog dijela i kuhinje, dajući podršku ovim oblastima. U trpezariji je projektovana niša koja ujedno služi i kao oslonac kredencum i donji skladišni prostor koji se koristi za bife. Svi ovi elementi omogućili su da ovaj dio stana dieluje praktičnije i funkcionalnije.

Ovaj stan je savršen dokaz da kompaktniji životni prostori ne moraju nužno praviti kompromis po pitanju svetlih i tamnih boja. Posebno ne onda kada su sve tamnije, prirodnije nijanse vješto kombinovane sa namještajem po mjeri i sličnim elementima.

MOJ ENTERIJER