Siva – boja elegancije i kompromisa

siva boja u enterijeru

Kada biramo boju za zidove, najčešće polazimo od bijele. Ona je neutralna, simbolizuje čistoću, reflektuje svjetlo i vizuelno povećava prostor te se vrlo dobro slaže sa svim ostalim bojama duginog spektra.

S bijelom ne možemo pogriješiti, zar ne? Međutim, postoji još jedna boja koja jednako tako odaje utisak čistoće i sterilnosti, a za razliku od bijele, koja ima samo jednu nijansu, ovu boju možemo nanositi u bezbroj nijansi na zidove, podove ili namještaj. To je siva boja.

Međutim, ljudi uglavnom zaziru od sive boje. Asocira na depresiju i melanholiju. Pojam “sivilo” ukazuje na nedostatak veselja, svjetlosti i mašte, zapravo svega onoga čime želimo ispuniti dom. Ipak siva boja ne znači odricanje od svega toplog i lijepog, već izuzetnu podlogu za stvaranje prostora iz snova.

Nova neutralna

U stručnim krugovima siva je nova bijela, a vrlo je elegantna zbog neutralnog naglaska koji daje prostoru. Osim što je neutralna pa se lako može kombinovati s ostalim bojama, siva boja je posebna jer druge jače tonove čini primjetnijim i elegantnijim umjesto da ih guši kao neke druge boje.

Što se tiče sive boje na zidovima, nikada ne bi trebalo stavljati polusjajnu ili sjajnu sivu jer bi se mogao stvoriti efekat kontejnera za otpad. Da bi siva boja došla do izražaja u nekoj prostoriji, pazite na rasvjetu i dobro rasporedite podne, zidne i stone lampe.

white-home-interior-design-ideas-black-chair-with-grey-and-o

Ako inače igrate na sigurno i volite svijetle boje pa su svi zidovi u bijeloj, probajte ih potamniti u blijedosivu boju. Prostorija će izgubiti sterilnost i djelovati zanimljivije, a i dalje će vam odgovarati svi ostali detalji u enterijeru.

Volite li tamniju sivu, znajte da ona prostoru daje glamuroznu notu, a idealna je za prostorije poput trpezarije. Kombinacija nekoliko tamnosivih nijansi kroz namještaj, detalje ili tapete ne mora biti previše.

Naravno, nije nužno odabrati najtamniju moguću sivu, niti je nužno obojiti sve zidove u sivo. Ponekad je dovoljan samo detalj ili nježna nijansa sive, gotovo bijele boje, a da se u vaš dom unese dašak ekstravagancije.

Boja kompromisa

Upravo zbog svih navedenih svojstava, siva i nije više takva rijetkost u modernim stanovima. Osim zidova, čest je i namještaj u sivim nijansama. Čak i rustikalni elementi u sivoj dobijaju otmjenost koja patinu vremena čini intrigantnom, a ne nepoželjom pojavom.

zuto-siva-spavaca-soba

Iz perspektive psihologije boja, siva je boja kompromisa. Ona nije niti crna niti bijela, to je prelaz između dvije neboje. Što je siva bliža crnoj, postaje dramatičnija i tajanstvenija. Što je bliža bijeloj, postaje više svjetlija i živa.

Siva je čvrsta i stabilna, stvara osjećaj mira i smirenosti, oslobađanja od haotičnog svijeta. Ne stimuliše, ne daje energiju, niti podmlađuje. Ima umirujući efekat na druge boje s kojima dolazi u kontakt.

Kombinacije sive sa drugim bojama

Siva boja izvrsno se slaže sa svim ostalim bojama, bilo da su u pitanju tople ili hladne boje. Crveni, žuti, ljubičasti ili zeleni namještaj, slike i detalji u vašem domu upečatljiviji su uz sive zidove ili podove. Na takav način može se urediti ama baš svaka prostorija u stanu pa čak i dječja soba.

Štaviše, uz sive zidove možete iskombinovati i nemoguće boje namještaja, tepiha i dekora, što bi uz neki drugi odabir boje zida bilo više nego dovoljno.

grey-designing-sofa-set-and-pink-curtains-in-room

S minimalnom naznakom zelenkaste, siva boja odlično će se slagati s bijelom, plavom ili nijansom citrusa. Želite li da soba djeluje dublje, kombinujte tamniju i svjetliju nijansu sive tako da donji dio zida bude u tamnoj nijansi.

Kombinacija sive i plave boje je dobar izbor, ako želite da se u sobi osjećate prijatno. Ako uskladite prave nijanse ovih boja dobićete stilsku kombinaciju, sofisticiranu i smirujuću kao nebo.

U kombinaciji sa bijelom siva boja je snažna i moderna, posebno za pozadinu. Sa srebrnom čini da enterijer izgleda luksuznije, ali i hladnije. Posebno raskošno izgleda u metalnom okruženju.

siva-garnitura

Kombinacija sive i ljubičaste boje je veoma impresivna. Ova kombinacija unosi notu glamura u enterijer doma.

Možete koristiti interesantnu kombinaciju sive i treperave žute boje. Ova kombinacija je svježa i moderna, ali i dalje sofisticirana i stvara jedan zaista uzbudljiv i prijatan enterijer. Isti efekat ima i kombinacija sive i roze.

sivo-zuta

Kombinacija sive i narandžaste boje može biti veoma zanimljiva i topla. Narandžasta boja zidova i detalja razigrava monotoniju sive boje i tako nastaje opušten i ugodan ambijent u domu.

sivi-dvosjed

Kombinacija sive i smeđe daje formalni, tradicionalni izgled enterijeru. Uvijek je dobar izbor za klasične, ali i moderne trpezarije.

Kombinacija crvene i sive boje je veoma moderna. To je spoj energije crvene i prefinjenosti i elegancije sive. Posebno je dobar izbor za dnevne sobe.

crveno-siva