Šest stvari na kojima ne smijete štedjeti u domaćinstvu

Na nekim se stvari uvijek može uštedjeti dok je za neke uvijek pametnije dati i koju marku više.

Jeftine boje su razrijeđene, tako da ćete morati nanijeti više slojeva na zid, odnosno površinu koju tretirate. Takođe, veća je vjerojatnost da boja popuca i počne se ljuštiti. Jeftine boje za metal ili drvo ponekad je teško razmazivati.

Debeli i na dodir podatni peškiri duže traju. I to zato jer imaju deblju strukturu te bolje upijaju vodu. Tanki, nekvalitetni peškiri će već nakon nekoliko pranja izblijediti, a već nakon nekoliko brisanja će izgledati beživotno i staro.

Osim udobnosti, kvalitetan madrac dobar je za našu kičmu i zglobove. Kako postoji niz različitih modela, savjetujte se s trgovcem o kupovini onog koji najbolje odgovara vašem zdravstvenom stanju te životnim navikama.

Kvalitetni i skuplji lonci duže zadržavaju toplotu skuvanog jela zbog debljeg dna i uopšteno bolje kvalitete materijala, a hrana u njima neće tako lako zagorijeti. Set lonaca velika je investicija, ali isplativa – kvalitetno posuđe može potrajati desetke godina.

Kuvate li svakodnevno ili barem jedno nekoliko puta sedmično, onda ste svakako zaslužili i kvalitetne noževe. Nećete ih tako često morati ponovno oštriti, a ručke vama neće ispadati niti se pohabati. Osim toga, dobar nož ergonomski je podešen vašoj ruci i s njim će vam biti lakše rukovati.

U modi su usisavači malene zapremine i originalnog dizajna. Ali, to zna zavarati. Maleni usisavači rijetko mogu dobro obaviti posao. Barem ne dugoročno. Pri odabiru neka vam prvi kriterij bude snaga usisavača i njegove funkcije ovisno o vašim potrebama i vrsti poda, piše Večernji.