Savršeno uređena garsonjera od samo 15 m²

Libijski studio Eliemetni uspio je smjestiti sve što bi jednom gostu moglo zatrebati u mikro apartman na krovu zgrade u okrugu Achrafieh u Bejrutu.  

Studio koji se bavi arhitekturom, dizajnom enterijera i proizvoda, renovirao je garsonjeru za klijenta koji je iznajmljuje na AirBnB-u, a rezultati su impresivni.

“Bejrut je danas postao mjesto gdje je teško pronaći kvalitetan smještaj po dostupnoj cijeni, pa su mali prostori postali trend”, rekao je osnivač studija Elie Metni.

shoe-box-apartment-col_8-1704x1136

Sa samo 15 kvadratnih metara površine za rad, tim je okrečio stan u bijelo i postavio bijeli epoksidni pod kako bi se maksimizirala refleksija svjetla sa velikih prozora.

Cijeli apartman je opremljen namještajem napravljenim od lameliranih bijelih ploča sa ugrađenim aluminijskim svjetlosnim elementima i par stolica od bukovine i obojenog čelika.

shoe-box-apartment-col_4-1704x1136

Stolovi i stolice mogu se proširiti i spakovati po potrebi kako ne bi zakrčavali prostor širine dva metra dok je skladišni prostori integrisan u gotovo svaku površinu.

Garsonjera je otvorenog plana i ima malo kupatilo skriveno iza staklenih vrata na jednom kraju, dok se prostor za spavanje nalazi na njenom suprotnom kraju. Namještaj je postavljen uz zidove kako bi se gosti lakše kretali.

shoe-box-apartment-col_3-1704x1136

Kako bi se prostor maksimalno iskoristio, ispod sofe u dnevnoj sobi postavljena su dva komada namještaja koja mogu poslužiti kao oslonac za noge ili kafe stolić po potrebi.

TV postolje je potupno odvojivo i ima ugrađen jastučić, pa se može pomjeriti i koristiti kao stolica.

Krevet ima odjeljak opremljen priključkom za punjenje u koji se mogu ostaviti knjige, naočale ili električni uređaji, a ispod kreveta se takođe nalazi jos prostora za stvari – police, ladica i ormarić.

shoe-box-apartment-col_1-1704x2556

Kuhinja i kupatilo potpuno su popločani bijelim pločicama s kontrastnim crnim fugama.

Kompaktna kuhinja uključuje mini frižider, sudoper postavljen u ugao, set ladica, mašinu za veš i ugrađeno električno kolo na radnoj površini.

shoe-box-apartment-col_2-1704x1136

Stan takođe ima pristup velikoj otvorenoj krovnoj terasi s pogledom na Bejrut, što se može vidjeti kroz veliki prozor u podnožju kreveta.

shoe-box-apartment-col_5-1704x1136