Savršen dekor u par koraka: Ukrasite jelku samo lampicama

Lampice su omiljeni, svestrani, nezaobilazni dekor prilikom prazničnog ukrašavanja.

Ako imate lampice jelka vam čak i ne treba, jer ih možete postaviti na zidove, prozore, vrata, namješta… gdje god hoćete.

Ipak, čini se da su najljepše jelke one koje su detaljno i simetrično “umotane” u lampice. Probajte slijediti ovih nekoliko pravila prilikom postavljanja lampica na jelku, i druge ukrase možda nećete ni poželjeti.

Koliko lampica je dovoljno

lampice za jelku

Za savršeno osvijetljenu jelku od 1,50 m potrebno je 100 lampica. Stablo od tri metra trebalo bi imati 200 lampica i tako dalje. Međutim, nemojte zanemariti širinu stabla. Ako je riječ o širokom stablu, broj lampica treba da povećate.

Počnite od vrha

Zapravo, možete početi i od dna, ali ako počnete postavljanje lampica od vrha, eliminirate mogućnost viška lampica na vrhu koje ne možete sakriti. Osim toga, vrh stabla je znatno uži od baze, što znači da vam treba manje lampica koje ćete lakše rasporediti na bogatijem dijelu stabla.

Osvijetlite bazu

kako postaviti lampice na jelku

Prije nego što počnete postavljati lampice na grane, trebate osvijetliti deblo jelke počevši od vrha prema dole. Na taj način stvorićete još jedan dodatni sloj lampica zbog kojih će jelka izgledati raskošno. Ovaj mali trik je detalj koji čini veliku razliku.

Nemojte preskočiti nijednu granu

Postavljate lampice svake pojedinačne grane od baze prema vani. Ponovite ovaj spiralni postupak oko cijele jelke.