Savremeni akvarijum koji ne zahtijeva puno brige

Imati ribicu i akvarijum nije tako lako kao što izgleda. Ako želite mali akvarijum za nekoliko ribica, vjerovatno ćete se morati nositi sa stvarima kao što su promjena vode i ručno čišćenje filtera i akvarijuma bar svakih 10 dana. Nakon opsežnog istraživanja, britanska dizajnerka Suzy Shelley kreirala je akvarijum pod nazivom “Avo” zbog kojeg više nećete morati mijenjati vodu i čistiti filter.

 

Petnaestlitarski akvarijum “Avo” pun je inovativnih tehnologija koje omogućavaju ribama, biljkama i bakterijama da rade zajedno kako bi stvorili uravnotežen mikroekosistem. Dizajn je izuzetno efikasan – prototip je do sada izdržao čak 18 mjeseci bez čišćenja, i dalje ima zdrave ribe, biljke te ono najbitnije – jasnu čistu vodu.

 

Njegov automatski sistem rasvjete emituje specijalizovano svjetlo s određenim talasnim dužinama koje su biljkama potrebne za fotosintezu, rast i efikasno čišćenje vode. I o grijanju se vodi briga – temperatura od 27 stepeni Celzijusovih automatski se održava. Ta je savršena temperatura za većinu tropskih riba.

 

Posljednji, ali ne i najmanje važan dodatak, čini sedam pojedinih posuda za biljke koje su uredno posložene oko filtera. Posude se lako mogu podignuti za obrezivanje ili jednostavno preurediti kako biste promijenili izgled akvarijuma.

 

avo-slider2

avo-slider1