Savjeti za postprazničnu detoksikaciju

postpraznicna detoksikacija

Previše hrane tokom praznika, i to uglavnom one teške, mnogima je ostavilo koji kilogram viška ili barem osjećaj težine. Naše tijelo ima sopstveni sistem za detoksikaciju koji sam izbacuje otrove i nečistoće iz organizma, inače ne bi preživjeli.

Prilikom unosa teške i masne hrane kao i alkohola najviše pate naša jetra i crijeva. Kod nekih se razvije i sindrom „masne jetre”. Riječ je o pretjeranom nagomilavanju triglicerida tj. neutralnih masti unutar ćelija jetre zbog čega je ovaj organ malo do umjereno povećan.

Počnite sa većim unosom vode

Za početak je dovoljno da povećate unos vode. Naše tijelo se sastoji od 70 odsto vode i voda je naš prijatelj koji će pročistiti organizam i pomoći jetri da se očisti od masti i nečistoća.

Svemogući limun

Pola limuna iscijedite u čašu vode i popijte. Voda može i ne mora da bude topla. Ovaj napitak će podstaći jetru na rad i njen prirodni proces pročišćavanja organizma.

limun za detoksikaciju

Velike količine flavonoida naringenina u limunu smanjuju taloženje masnoća, ubrzavaju proces razgradnje istih i snižavaju nivo triglicerida i holesterola.

Najbolji čajevi za detoksikaciju

U detoksikaciji tijela pomoći će i zeleni čaj, bogat antioksidansima. On ne samo da izbacuje toksine iz organizma, već i povećava funkciju jetre.

Od pomoći može da bude i čaj od koprive, koji je odlično sredstvo za pročišćavanje krvi, čaj od sjemenki lana kao i čaj od maslačka a preporučuje se i čaj od korjena maslačka jer vrlo aktivno djeluje na izbacivanje toksina.

Kada piti voćni sok

Ako ste pretjerali s alkoholnim pićima, poput na primjer votke, preporučuje se da umjesto vode pijete voćne i sokove od povrća.

detoksikacija organizma

Manje šećera, više lisnatog zelenog povrća

Nakon pretjeranog unosa prerađene hrane, pečenja i šećera vreme je da malo odmorimo. Nutricionisti savjetuju smanjenje šećera, alkohola i teške hrane i preporučuju što više zelenog lisnatog povrća i vlakana. Oni će pomoći da organizam “dođe sebi” i pročisti se.

Dovoljno je da se dvije nedjelje pridržavate ovakvog režima ishrane, a nakon toga možete da se vratite vašoj uobičajenoj hrani.

Jabukovo sirće za pročišćavanje

U čašu vode dodajte dvije kašičice jabukovog sirćeta i zasladite prirodnim zaslađivačima poput meda, stevije ili javorovog soka. Uz ovaj napitak osjećaćete se sito, a on će podstaći i pročistiti probavni sistem.

jabukovo sirce detoksikacija

Jabukovo sirće čisti tijelo razgrađujući suvišne masnoće, a ujedno i neutralizuje enzime koji podstiču nakupljanje i stvaranje masnoća. On odlično djeluje na cijeli organizam, a između ostalog pospješuje i rad bubrega.

Luk za bolji rad jetre

U ishranu svakako uključite i luk. Osim što će vas štititi od sezonskih prehlada i gripa, luk će podstaći jetru na proizvodnju enzima koji su zaduženi za izbacivanje otrova iz probavnog sistema.

Zeleno povrće

Iako još nije njegova sezona, pokušajte da nabavite zeleno lisnato povrće poput brokolija, svježe salate, špinata, kelja i blitve. Sve ove namirnice su zaslužne za eliminaciju svih vrsta otrova iz organizma, uključujući i teške metale, smog, herbicide i pesticide.

zeleno povrce za detoksikaciju

Posebno je značajan brokoli jer stimuliše proizvodnju enzima koji su zaduženi za izbacivanje toksina iz organizma.