Velika čast za KKI “Vrbas”: Stigao poziv za turnir u Rusiji, potrebna pomoć nadležnih

Košarkaški klub invalida “Vrbas”, kojeg već više od dvije decenije sa velikim uspjehom i uz pregršt osvojenih trofeja i medalja vodi poznati sportski radnik Marinko Umičević, dobio je poziv od Ruske košarkaške federacije, za učešće na turniru “Kup Tifa“, koji će od 27. maja do 2. juna ove godine biti održan u Kazanju.

Poziv je stigao u ruke Marinka Umičevića, prvog čovjeka ovog trofejnog kluba koji je istinski ambasador sporta i Republike Srpske, a potpisao ga je ni manje ni više nego čuveni svjetski poznati košarkaš i sada predsjednik Ruske košarkaške Federacije Andrej Kirilenko.

Turnir organizuju Ruska košarkaška federacija i Košarkaški klub “Krila Barse” koji je pet puta bio šampion Rusije i koji je prošle godine bio gost KKI “Vrbas”. Naime, tokom memorijalnog turnira “Goran Krsmanović“ koji je u septembru prošle godine održan u Banjaluci, ruska ekipa je u Banjaluci boravila pet dana i tokom te posjete KKI “Vrbas” i KK “Krila Barsa” potpisali su povelju o bratimljenju.

U izjavi za Banjaluka.net, Umičević je rekao da je riječ o međunarodnom turniru na kojem će učestvovati klubovi iz desetak zemalja i Ruska košarkaška federacija je izrazila ogromnu želju da KKI “Vrbas” bude jedan od učesnika turnira. Prema njegovim riječima, planirano je klasično takmičenje i 3×3 takmičenje, dok organizator snosi troškove za 12 učesnika, a ekipa “Vrbasa” će brojati 20 učesnika, uz trenera i vođu puta. Osim toga, organizatori su zamolili da u Kazanj dođu i predstavnici predsjednika Republike Srpske i Grada Banja Luka.

“Razliku troškova za više od 12 osoba trebalo bi da snosimo sami, uključujući i avionske karte, a samo jedna je 1.700 KM. KKI “Vrbas” to ne može da priušti i obratićemo se predsjedniku Republike Srpske Milorada Dodika, da u saradnji sa Vladom Republike Srpske pokuša da nam obezbijedi 55.000 KM. Treba imati u vidu da je ovo daleko više od sporta”, rekao je Umičević. Dodao je da bi učešće KKI „Vrbas“ u Kazanju bila odlična uvertira uoči sportskih Igara BRIKS-a, gdje bi imali priliku da isprobaju dvoranu u kojoj bi prvi igrali.

“KKI Vrbas bi bio dio projekta kojeg je pokrenula Ruska košarkaška federacija, a koji se zove „Tihi bakset“ i promoviše inkluzivnost, tako što košarci u kolicima daje jednake mogućnosti u zajednici. Postoji i interes da grad Kazanj, koji je sportski grad i kojeg zovu vrata Sibira počne razgovore da se pobratimi sa Gradom Banjaluka jer su bili izuzetno zadovoljni dočekom u Banjaluci i prijemom od strane predsjednika RS i gradonačelnika Banjaluke i tom prilikom s razmjenjeni i pokloni. Zato ćemo apelovati na predsjednika RS da se angažuje, svjesni smo da se radi o velikom novcu, ali lično smatram da bi se svaki fening isplatio”, poručio je Umičević.

Uistinu, to bi bila velika nagrada za 22 godine izuzetno uspješnog rada KKI “Vrbas“ koji ove godine ide na svih pet titula u takmičenjima na kojima učestvuje.

“Bilo bi lijepo da se ti ljudi učešćem na turniru u Kazanju nagrade za promociju Republike Srpske. Moramo se odlučiti do 3. maja da li ćemo moći da prihvatimo poziv naših velikih prijatelja iz Rusije”, rekao je Umičević, nadaleko poznati sportski radnik, koji decenijama daje ogroman doprinos opstanku mnogih sportova i sportskih klubova u Republici Srpskoj, pa tako i ovog, a ujedno radi veliku promociju našeg sporta i naše Republike Srpske. Zato je, ukoliko postoje mogućnosti, potrebno podržati ovog neumornog sportskog radnika, entuzijastu, koji za sport i sportiste daje sve, i koji je trenutno volonterski angažovan u rukovodstvima više sportskih klubova i saveza, te ih i finansijski pomaže.

(N.Sp.)