Robot za zidanje koji može da izgradi kuću za samo dva dana

Da li vam treba više dokaza da roboti preuzimaju građevinsku industriju? Australijski inženjer Mark Pivak je razvio potpuno automatizovani robot za zidanje koji može da izgradi kuću za samo dva dana!

Robot, nazvan Hadrijan po rimskom caru koji je izgradio odbrabene zidove u Engleskoj, može da radi dan i noć, sposoban je da položi 1.000 cigli po satu, a može izgraditi ukupno 150 kuća u jednoj godini. Pronalazač iz Perta je izgradio mašinu za koju on tvrdi da je prvi na svijetu u potpunosti automatizovani robot za zidanje, i to nakon mukotrpnih deset godina istraživanja i razvoja.

Zidarstvo je jedan od najstarijih zanata čovečanstva, međutim, zidanje je mukotrpan rad koji je izuzetno vremenski intenzivan i može dovesti do povrede radnika. Nasuprot tome, robot Hadrijan radi non-stop i koristi 3D kompjuterski dizajn (CAD) radi umanjivanja otpada i garantuje tačnost postavke u roku od jedne stotine inča (0,0254cm).

Mašina stvara CAD crtež kako bi odredila lokaciju i veličinu svake cigle prije nego što siječe cigle, i postavlja ih na mjesto sa teleskopskom rukom dugačkom čitavih 28 metara. Nakon postavka cigle, robot završava postavku sa malterom.

Dok Hadrijanova tehnologija može donijeti više pristupačnije stanovanje u budućnosti, istorija je pokazala da automatizacija često dovodi do gubitka poslova. Pivak, međutim, kaže da ne postoji dovoljno zidara u Pertu, što je problem koji je inspirisao njegov izum. „Mi apsolutno nemamo ništa protiv zidara“, kaže Pivak. „Problem je što prosječna starost zidara ide na                                                                                                                                                                                                                                                                      gore, a teško je privući nove mlade ljude da se bave ovim zanatom.“

Pivokova kompanija, Fastbrick Robotics, sada želi da komercijalizuje svoj proizvod.

 

Izvor – inhabitati.com/građevinarstvo.rs