Republika Srpska će ići u primjenu koncepta pametnih gradova

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da će Republika Srpska ići u primjenu koncepta pametnih gradova, a njena dinamika zavisiće od finansijskih faktora, ali i same dinamike razvoja sistema cjelokupne elektornske uprave u Srpskoj.

“Koncept pametnih gradova pun je pogodak. Pametne gradove svakako imamo na umu i u okviru vizije koju imamo za razvoj Republike Srpske do kraja mandata ove Vlade Srpske”, izjavio je Rajčević novinarima u Sarajevu, gdje danas učestvuje na panelu “Putanja pametnih gradova: e-uprava – pogodak ili promašaj?”, u okviru četvrtog regionalnog Foruma inovacija, tehnologije i preduzetništva “Sarajevo anlimitid 2019”.

Prema njegovim riječima, putem razvoja elektronske uprave, Ministarstvo je predvidjelo određeni dio aktivnosti u okviru lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

“Koncept upravljanja gradskom strukturom sa jednog mjesta od gradske administracije, mjerenjem određenih parametara života u lokalnoj zajednici, svakako spada u cjelokupan koncept razvoja i elektronske uprave u Srpskoj i svega onoga o čemu mi govorimo kao Ministarstvo”, naglasio je Rajčević.

On je naveo da je Ministarstvu koncept pametnih gradova posebno zanimljiv zbog saradnje koja postoji sa Savezom opština i gradova Republike Srpske, te dodao da su opštine i gradovi, u ovom konceptu uspostavljanja sistema pametnih gradova, jedan od prirodnih saveznika i partnera.

Rajčević je naglasio da će Ministarstvo sprovoditi niz aktivnosti u tom pogledu, te dodao da su današnji panel i diskusija prilika da se dobiju neke nove informacije o praksama upostavljanja koncepta pametnih gradova u regionu, ali i u Evropi, kao i da se vidi gdje se Republika Srpska tu uklapa.

Direktor kompanije “Prointer ITSS” Bojan Vujić rekao je da ova firma konstantno podržava digitalizaciju društva, čime se unapređuje način života građana.

“Ovdje smo došli da čujemo neka nova iskustva zemalja iz regiona, te najbolje evropske prakse, ali i da pokažemo kakva to rješenja ima `Prointer` i šta je to što mi možemo da ponudimo o temi pametnih gradova i elektronske uprave”, istakao je Vujić.

On smatra da postoji dovoljno prostora koji se uz minimalna ulaganja može iskoristiti da se na savremen i moderan način, znatno unaprijedi i način života svih građana u BiH.

Prema njegovim riječima, “Prointer” ima širok portfolio proizvoda, a ono što je nainteresantnije je projekat koji je firma provela u Poreskoj upravi Republike Srpske, a koji je direktno omogućio da se godišnje prikupi dodatnih 100 miliona KM poreza implementacijom jednog “Prointerovog” sistema.

Kada je riječ o konceptu pametni gradovi, Vujić je rekao da kompanija ima rješenja za pametne parkinge, elektronske građevinske dozvole, upravljanje rasvjetom i mnoga druga rješenja.