Razlika između minimalističkog i skandinavskog stila

Pojmovi u dizajnu ponekad mogu biti zbunjujući, ali za planiranje eterijera koji odgovara vašim vrlo specifičnim, originalnim ukusima i domu, potrebno vam je da razlikujete nijanse određenih stilova.

Ako je sve što znate o minimalističkom i skandinavskom dizajnu to da IKEA prodaje mnogo takvih stvari, evo jasnih razlika između ove dvije estetike.

“Minimalistički dizajn” odnosi se na upotrebu industrijskih materijala i geometrijskih oblika u prostranom prostoru otvorenog koncepta koji favorizira bijelu i crnu. Naglašava jednostavnost i funkcionalnost namještaja, ali moderni minimalizam vremenom je postao mekši i manje strog, sa širim rasponom tekstura i drugim aspektima udobnosti.

minimalisticki stil

Termin “minimalizam” prvi put je korišten za opisivanje rada američkih likovnih umjetnika 1960-ih godina, uključujući Roberta Morrisa i Anne Truitt. Sada se pojam koristi na sve od odjeće do posuđa i namještaja. Sama estetika ima uticaje vezane za tradicionalni japanski dizajn, posebno u čistim linijama i otvorenom toku kretanja u čitavoj kući.

“Skandinavski dizajn” se odnosi na upotrebu prirodnih materijala, blijedih boja i minimalističkih oblika u otvorenim enterijerima, koji maksimalno iskorištavaju sunčevu svjetlost zimi.

skandinavski dizajn

Ovaj stil nastao je u nordijskom regionu – Švedskoj, Danskoj, Finskoj, Islandu i Norveškoj 1950-ih godina, navodi The Washington Post. Pomislite na bijele drvene kućice sa monohromatskim šemama boja i umjetničkim djelima i dobićete prilično dobru sliku ovog dizajna.

Nešto može biti istovremeno minimalističko i skandinavsko, ali glavne razlike su materijali koji se koriste. Minimalistički dizajn često uključuje nerđajući čelik, hrom i lakiranu plastiku dok se skandinavski dizajn fokusira na organske materijale, npr. tepihe od konoplje, drvene stolice i tkane košare. Oba stila zabranjuju nered.

(dominfo.ba)