Centru za djecu sa posebnim potrebama u Srebreniku donirano 57 000 KM

Predstavnicima Centra za djecu sa posebnim potrebama u Srebreniku danas je uručena donacija u iznosu od 57 000 KM koliko je prikupljeno tokom Bela Vida festivala darivanja održanog u Sarajevu.

Ovaj iznos je bio potreban za potpunu sanaciju njihovog objekta koji je uništen u prošlogodišnjim poplavama. Objekat Centra koristilo je 70tak djece do maja prošle godine.

“Ja sam zaista iznenađen iznosom koji je prikupljen, budući da nismo očekivali da je moguće dobiti sva sredstva za renoviranje. Obradovan sam činjenicom da ćemo moći popraviti sve ono što je voda odnijela i nesmetano nastaviti sa radom, pa čak i proširiti naše aktivnosti”, rekao je Enes Džanić, predsjednik Udruženja civilnih invalida I i II kategorije Srebrenik u okviru kojeg je i formiran i Centar za rad sa djecom sa posebnim potrebama.

Dodjeli sredstava je prisustvovao i Enes Dedić, šef protokola Općine Srebrenik koji je organizatorima i donatorima zahvalio na velikodušnoj donaciji.

Donatori koji su dali svoj doprinos prikupljanju sredstava za Centar za djecu sa posebnim potrebama u Srebreniku su: Ujedinjene nacije u BIH, Vileda, Alpro, Bekto, Coca-Cola HBC B-H Sarajevo, Zlatara Sofić S., IFAW, Centar za samoodrživost Open Gallery Sarajevo, Metaphysika, Dogs Trust, slikarka Alisa Teletović, dizajnerica Emina Berberović, te brojni posjetioci Bela Vida festivala darivanja koji su kupili ulaznice i kupone za tombolu i lutriju.

“Hvala svima koji su bili dio ove prekrasne priče, što smo zajedno uspjeli djeci obezbijediti povratak u njihov Centar – kazala je Belma Mujezinović”, Pribilović, direktorica Bela Vida galerije koja je uručila donaciju.

Bela Vida festival darivanja trajao je od 29. novembra 2014. godine do 11. januara ove godine i okupio je izlagače namještaja, dekoracije, umjetnina i rukotvorina. Svečano ga je otvorio Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator UN-a i rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH, a podršku su dali i britanski ambasador u BiH Edward Ferguson i njegova supruga Caroline, te italijanski ambasador Rugerro Corrias i njegova supruga Vania.

Na samom otvorenju Afanasiev je u ime Ujedinjenih nacija u BiH donirao 20.000 KM. Pola iznosa za obnovu Centra za djecu sa posebnim potrebama u Srebreniku, a drugi dio za novu inicijativu koju pokreće Bela Vida u okviru svoje fondacije koristeći metodologiju dokazanu u svijetu.

“Bela Vida će razviti Centar za trening pasa koji će biti obučeni da rade sa osjetljivim grupama u društvu kako bi unaprijedili kvalitet njihovog života.  Osjetljive grupe su djeca i osobe sa posebnim potrebama, osobe koje pate od posttraumatskog sindroma, napuštena djeca i starije osobe. Ukoliko uspješno iskoristimo sva sredstva za ovu inicijativu, djeca u Centru Srebrenik će biti prva koja će početi sa korištenjem terapije uz pomoć životinja”, kazala je Belma Mujezinović – Pribilović.

12

10351008_753762378071750_984906101722899222_n

10985362_753759668072021_3331170810794519563_n