Prihvatite toplinu ljeta uz ove elegantne sunčane sobe

Sunčeve sobe postaju sve popularnije zbog svoje raznovrsnosti i luksuznog izgleda. Vlasnici kuća vole proširiti svoj životni prostor, stvarajući prijelazni prostor koji je bliži prirodi. Iako soba može biti opuštajuće mjesto s udobnim prostorom za sjedenje, njena upotreba nije ograničena samo na to. Ako vam je potreban dodatni prostor, sunčanu sobu možete pretvoriti u kućnu kancelariju, spavaću sobu, hobi sobu ili bilo koju drugu opciju koja odgovara vašim potrebama.

 

 

Šta je sunčana soba?

Sunčana soba je proširenje kuće pokriveno prozorima sa tri strane. Neki ga mogu nazvati prostorijom za popločani dio dvorišta, trijemom za sunčanje ili zimskim vrtom. Međutim, značenje je isto.

Sunčeve sobe su prijelazni prostori koji vam omogućavaju da uživate u blagodatima na otvorenom i sunčevim zracima dok ste zaštićeni od vremenskih uvjeta i insekata.

Ova vrsta sobe je posebno idealna ako živite u hladnoj klimi, ali ipak želite da provedete vrijeme uživajući na otvorenom. Pristup sunčevoj svjetlosti pruža mnoge zdravstvene prednosti, kao što je poboljšanje raspoloženja, smanjenje stresa, snižavanje krvnog tlaka i obezbjeđivanje vitamina D.

Imajte na umu da će sunčane sobe okrenute prema jugu dobiti puno sunčeve svjetlosti tokom zime. Osim toga, biti preplavljen svjetlošću znači da ćete uštedjeti na računima za struju tokom hladnih mjeseci.

 

Prednosti sunčane sobe

U poređenju s drugim projektima poboljšanja doma, dodavanje sunčane sobe je isplativije. Završne obrade nisu tako skupe kao proširenje tradicionalne kuće, ali dodatak će i dalje povećati kvadraturu. S druge strane, to je atraktivna karakteristika koja čini da vaš dom izgleda luksuznije. Ako planirate prodati svoj dom u bliskoj budućnosti, sunčana soba će vjerovatno povećati svoju vrijednost. Dodatak će povećati privlačnost ivičnjaka i dodati dodatnu kvadraturu, što su vrlo poželjne karakteristike na tržištu nekretnina.

Sunčanica je dovoljno raznovrsna da se može prilagoditi vašim potrebama. Možete ga pretvoriti u prostoriju za zanate i posuditi inspiraciju iz prirode, a sve svoje potrepštine imate pri ruci u ovom namjenskom prostoru. Ili, možete napraviti svoj kućni spa i dodati hidromasažnu kadu. Ovo također može biti idealno mjesto za prostor za zabavu kako biste kvalitetno proveli vrijeme sa svojom porodicom.

 

Ako ste ljubitelj biljaka, sunčana soba će pružiti najbolje uslove za vaše zelene bebe. Vaše biljke će dobiti puno prirodne sunčeve svjetlosti kako bi stimulirale njihov razvoj, uz optimalnu temperaturu. Prilikom odabira pravih biljaka za ukrašavanje vaše sunčane sobe, najbolje je držati se onih koje obožavaju svjetlost. Orhideje će krasiti prostor svojim raskošnim cvjetovima, zahvaljujući idealnim uslovima. Begonije i afričke ljubičice su odličan izbor ako volite živo cvijeće, ali lisnate biljke poput bostonske paprati i biljke pauka također će uspjevati u sunčanoj sobi.