Energetskom efikasnošću do zdravije životne sredine

Podjelom informativno – edukativnih letaka i postera o energetskoj efikasnosti u 30 osnovnih i srednjih škola u Banjaluci obilježen je Međunarodni dan života. Obilježavanje je organizovano u sklopu projekta Energetske efikasnosti koji realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, a finansira ga Svjetska banka.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Srebrenka Golić, poručila je da je zdravija životna sredina od velikog značaja za poboljšanje kvaliteta života, a da efikasnim korištenjem energije možemo doprinijeti njenom očuvanju.

„Povećanjem energetske efikasnosti ne samo da ostvarujemo uštede energije, nego i doprinosimo očuvanju životne sredine korištenjem energije iz obnovljivih izvora i smanjenjem emisije štetnih gasova. Veoma je važno da djeca školskog uzrasta postanu svjesna značaja energetske efikasnosti i mjera koje oni sami mogu preduzeti kako bi doprinijeli njenom ostvarivanju. Na taj način stvara se svijest kod djece koja će kasnije, kao odrasle osobe, biti ogovornije prema korištenju energije“, kaže ministar Golić.

Golićeva je istakla da je u Republici Srpskoj do sada urađeno mnogo po pitanju primjene mjera energetske efikasnosti, ali i da uvijek može i treba više.

„Projektom Energetske efikasnosti planirana je rekonstrukcija oko 35 javnih škola i bolnica u Republici Srpskoj, a investicijama u mjere energetske efikasnosti biće ostvarene uštede i do 50%. Važno je uticati na promjenu svijesti svih građana, uključujući i naše najmlađe, a onda i na promjenu njihovog ponašanja u skladu sa energetskom efikasnošću,“ poručuje Golićeva.

Promotivni materijali koji su podijeljeni učenicima osnovnih i srednjih škola u Banjaluci nastali su u sklopu kampanje Podizanje svijesti javnosti o energetskoj efikasnosti i projeku Energetske efikasnosti. Leci namijenjeni djeci sadrže informacije o energiji i energetskoj efikasnosti, ali i savjete za uštedu energije u njihovim domovima.