Za sanaciju odabrano 30 javnih objekata

U sklopu projekta “Energetske efikasnosti”, koji realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, a finansira Svjetska banka, odabrano je ukupno 30 javnih zgrada koje će biti sanirane projektnim sredstvima.

 

Razvojni cilj projekta je da se pokažu prednosti poboljšanja energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora i pruži podrška za izradu prilagodljivih modela finansiranja energetske efikasnosti. Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS su rekli da će se kroz projekat poboljšati energetska efikasnost u zgradama Republike Srpske, što će dovesti do smanjenja potrošnje energije, smanjenja tekućih energetskih troškova, kao i do unapređenja nivoa komfora u prostorijama. Projektom je obuhvaćeno 30 javnih zgrada, uglavnom obrazovnih i zdravstvenih ustanova iz cijele Republike Srpske.

 

Mjere adaptacije koje će biti finansirane u sklopu projekta “Energetske efikasnosti” odnose se na poboljšanja u svrhu smanjenja potrošnje energije u javnim zgradama, uključujući mjere utopljavanja zgrada – izolacija zidova, popravka/zamjena spoljnih vrata i prozora, sistemi grijanja i hlađenja, osvjetljenje, prilagođavanje električnih instalacija ako se povećava kapacitet i druge finansijski održive mjere energetske efikasnosti.

 

“U toku pripreme projekta, Ministarstvo je uputilo dopis svim opštinama i gradovima u RS da kandiduju objekte koje smatraju prioritetima, uz dostavljanje odgovarajućih tehničkih podataka. Ukupno je kandidovano 300 objekata iz ukupno 51 opštine i grada”, rekli su iz Ministarstva.

 

Rezultati energetskih pregleda ovih objekata pokazali su opravdanost ulaganja jer većina njih nema termičke izolacije – fasada, stolarija je dotrajala, zastarjeli su sistemi grijanja i loše su krovne konstrukcije.

 

“Očekuje se da će nakon sanacije doći do ušteda koje bi trebalo da znače i do 50 odsto vrijednosti za materijalne troškove koji se sada izdvajaju. Uz uštede, važno je napomenuti da realizacija ovog projekta ima izuzetne efekte na nivou ukupne ekonomije, u smislu pokretanja privrednih aktivnosti, angažovanja domaće građevinske i zanatske operative i korišćenja domaćih proizvoda”, rekla je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

 

U toku je sprovođenje tenderskih procedura za 10 objekata, raspisivanje još dva javna poziva očekuje se u narednih nekoliko dana. Potpisani su i prvi ugovori pa se početak radova na objektima Bolnice u Foči očekuje uskoro.

 

Obnovu šest objekata sa spiska sufinansiraće i UNDP kroz nepovratna sredstva međunarodnog fonda Zeleni ekonomski razvoj.

 

“Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u saradnji s međunarodnim partnerima pokušava obezbijediti i dodatna, prije svega donatorska sredstva, kako bi ‘energetsko umivanje’ objekata bilo nastavljeno. Potrebe su ogromne, a samo za ovaj projekat smo dobili više od 300 zahtjeva lokalnih zajednica”, ističe Golićeva.

 

Pored konkretnih mjera koje podrazumijevaju rekonstrukciju objekata kako bi bili energetski efikasniji, u okviru projekta sprovodi se i kampanja podizanja svijesti javnosti o energetskoj efikasnosti.

 

Ukupna vrijednost projekta za Republiku Srpsku iznosi 12,8 miliona američkih dolara, a riječ je o kreditnim sredstvima s rokom otplate od 25 godina, grejs periodom od pet godina i kamatnom stopom 1,25 – 1,40 odsto. Upravljački odbor projekta “Energetska efikasnost u BiH” utvrdio je listu objekata koji će biti renovirani u sklopu projekta. Predstavnici Vlade RS potpisali su, u tri kruga, memorandume o razumijevanju za unapređenje energetske efikasnosti sa direktorima izabranih javnih ustanova i načelnicima opština u kojima se nalaze.

 

Odabrani objekti za sanaciju su:

 

1. Bolnica Foča – centralna zgrada
2. Bolnica Prijedor, zgrada A – Psihijatrijska bolnica
3. Bolnica Zvornik
4. OŠ “Aleksa Šantić”, Banjaluka
5. OŠ “Petar Kočić”, Mrkonjić Grad
6. OŠ “Sveti Sava”, Bileća
7. OŠ “Sveti Sava”, Brod
8. SŠ “28. juni”, Istočno Novo Sarajevo
9. JU Osnovna škola “Drinić”
10. SC “Đuro Radmanović”, Novi Grad
11. Objekat Studentskog centra, Akademije likovnih umjetnosti i Fakulteta za proizvodnju i menadžment, Trebinje, (jedan objekat, tri ustanove)
12. Javna zdravstvena ustanova Bolnica Trebinje
13. OŠ “Nikola Tesla”, Prnjavor
14. OŠ “Sveti Sava”, Zvornik, stara i nova škola
15. Gimnazija “Sveti Sava”, Prijedor
16. OŠ “Sveti Sava”, Kozarska Dubica
17. Prirodno-matematički fakultet, Banjaluka
18. Gimnazija “Filip Višnjić”, Bijeljina
19. Nacionalni park “Kozara”, Prijedor, upravna zgrada – krilo objekta
20. Bolnica Foča – paviljon A, C, D, E 21. Objekat Poliklinike, Dom zdravlja Banjaluka, Zavod za medicinu rada i sporta Republike Srpske i Zavod za stomatologiju Banjaluka, (jedan objekat, tri ustanove),
22. OŠ “Dositej Obradović”, Doboj
23. OŠ “Mladen Stojanović”, Laktaši
24. OŠ “Petar Kočić”, Ugodnović, Teslić
25. OŠ “Vuk Karadžić”, Banjaluka 26.
OŠ “Danilo Borković” Gradiška
27. JU Stručna i tehnička škola Derventa
28. OŠ “Desanka Maksimović”, Ribnik
29. OŠ “Nemanja Vlatković”, Šipovo

30. PU “Pčelica”, Kozarska Dubica